Joralf Gjerstad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Joralf Gjerstad fotografert i 1980-åra.
Foto: Fra krambu til varehus: En handelsforenings liv og lagnad 1878-1989

Joralf Gjerstad, kjent som Snåsakaill'n eller Snåsamannen (født 11. april 1926 i Snåsa, død 18. juni 2021 samme sted) hadde ry for å være synsk og for å ha helbredende evner. Han var også gjennom mange år en aktiv lokalhistorisk forfatter. Gjerstad var blant annet klokker i Snåsa kirke og melkekontrollør for meierene.

Omkring 50 000 mennesker skal ha hatt kontakt med ham, direkte eller over telefon, for å få hjelp med alle slags plager. Gjerstad har selv fortalt at han allerede som barn opplevde at han hadde helbredende evner, og han bestemte seg tidlig for at han ikke skulle ta betalt for å bruke disse evnene. Det skal forøvrig være gjennom synske evner at Gjerstad gjenoppdaga 17. maisteinen på Snåsa, som hadde vært glemt lenge.

Det er gitt ut flere bøker om Gjerstad, og i 2010 ga han selv ut Den gode kraften.

Hans angivelige helbredende evner er omstridt. Svært mange tror på dem, og mener at de har fått hjelp fra ham, men mange er skeptiske til dette. Det har ikke blitt gjennomført noen kontrollerte, vitenskapelige forsøk omkring evnene. Det man er enige, om er at Gjerstad ikke har beriket seg på andre menneskers bekostning, og at han har via store deler av sitt liv til å hjelpe andre, uavhengig av om han faktisk har helbredende evner eller ikke.

Gjerstad fikk i 2001 Kongens fortjenstmedalje i sølv.

Lokalhistoriske bøker

De lokalhistoriske bøkene som Gjerstad ga ut, er:

Kilder