Kåre Valebrokk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra VG 9. juni 1999: utsnitt av artikkel om Kåre Valebrokk i forbindelse med hans ansettelse som ny sjef i TV2.

Kåre Valebrokk (født 17. desember 1940 i Kristiansand, død 9. februar 2013 i Oslo) var presse- og kringkastingsmann, mest kjent som redaktør for avisen Dagens Næringsliv fra 1985 til 1999, deretter redaktør og administrerende direktør i TV2 fram til 2007.

Familie

Kåre Valebrokk var sønn av landbruksmaskinforhandler Peder Valebrokk (1903-1984) og Inga Røyrås (1904-1999). Han var først gift med journalist Eva Bérard Andersen (1968), ekteskapet oppløst, deretter med Kirsti-Mette Schrøder Ulrichsen. Han var far til finansjournalisten Per Valebrokk (født 1972). 

Liv og virke

Kåre Valebrokk  vokste opp på Hommeren i daværende Oddernes kommune (i dag del av Kristiansand kommune). Han tok examen artium ved Kristiansand og Oddernes interkommunale høyere almenskole, og flyttet deretter i 1960 til Oslo for å studere ved Bedriftsøkonomisk Institutt.  Som student hadde han kveldsjobb som redaksjonsassistent i Morgenbladet, hvor han fortsatt å jobbe etter endt studium.

I 1967 gikk Valebrokk ut av presselivet, og startet et maskinimport-firma sammen med kollegaen Knut Larsen, kalt Larsen & Valebrokk. De startet i det små, men ekspanderte de kommende årene og hadde på det meste rundt 50 ansatte. I 1979 vendte Valebrokk tilbake til pressen. Han skrev hovedsakelig frilans for VG,  men leverte også artikler til de økonomiske tidsskriftene Farmand, Økonomisk Rapport og Kapital. I denne perioden etablerte han seg som en pioner innen undersøkende journalistikk på næringslivsfeltet. 

Valebrokk fortsatte som frilansjournalist fram til han i 1984 ble hentet inn til Norges Handels- og Sjøfartstidende. Året etter overtok han som redaktør, sidestilt med Eric Cameron,  men i 1996 ble han sjefredaktør i avisen alene.  Avisen var da inne i en omlegging som Valebrokk fortsatte, og som endte med at den skiftet navn til Dagens Næringsliv i 1987, og gikk samtidig over til tabloidformatet. 

Valebrokk forble i Dagens Næringsliv til 1999, da han ble headhuntet til stillingen som sjefredaktør og administrerende direktør i TV2. Han ble i denne stillingen fram til 2007. Fra 2001 til 2012 var Valebrokk dessuten fast skribent av kommentarartikler i Aftenpostens søndagsutgaver. 

Ettermæle

Kåre Valebrokk er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)

I en minneartikkel i Aftenposten 10. februar 2013, skrevet av politisk redaktør Harald Stanghelle, ble Kåre Valebrokk beskrevet slik (utdrag):

Skarp observasjonsevne og glitrende form. Klare meninger og raus væremåte. Slentrende lederstil og ufravikelige journalistiske krav. Gullpenn og nyhetsjeger.  Provokatør og imperiebygger. Kunstelsker og bilentusiast. Slik trer Kåre Valebrokk frem fra stikkordenes fragmenterte virkelighetsbilde. Nå er han borte, og de nærmeste dagene vil det bli fortalt et vell av historier om denne milde sørlendingen med brodd i det han foretok seg. Han som tidlig i sin lange redaktørtid ble elsket av sine medarbeidere for spissformuleringer om at journalister burde lukte øl etter lunsj. ... Kåre Valebrokk hadde begrenset tro på skrivebordsjournalistikkens kontaktskapende evne. Han ivret for en journalistikk som sto i friksjonsfylt tannhjulstilling til resten av samfunnet.

Kåre Valebrokk er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo. Tittelen Pressemannen er benyttet på gravminnet, som også har påskriften Fortsatt savnet, valgt av ham selv, og ment som en humoristisk bemerkning til familiens påstand om at han var sjelden hjemme.

Kilder