Kampens friluftsbad
Kampens friluftsbad, også kalt Kampen folkebad, lå rett øst for skolegården til Kampen skole mot Gjøvikbanen, hvor det i dag er barnehager. Badet hadde adresse Elverumgata 14.
Badet hadde garderobeanlegg, stupetårn og et stort svømmebasseng. Bassenget var i støpt betong, og var 25 meter langt og 12,5 meter bredt.
I 1917 ble tomten kjøpt inn, og etter at den videre finansieringen var sikret, kunne badet åpne 19. juni 1921.
Det var ingen oppvarming eller filteranlegg av badevannet. Men samtlige omkledningsplasser var lagt i en stor hall langs bassengets ene side, med egne rom for lærere, aktive svømmere og andre. Herfra måtte man gjennom en dusjavdeling før man kom ut i selve bassenget. Men det kalde vannet som sjeldent holdt mer enn 10° C., gjorde at det på folkemunne ble kalt «Ishuset». Men i en bydel hvor mange ikke hadde bad hjemme var det populært og mye brukt, særlig de første årene.
Det første året var det hele 91 262 besøkende, men dette sank i de følgende årene. Dette skyldes nok delvis det kalde vannet, men også fordi kommunikasjonsmulighetene i byen stadig ble bedre og strendene langs Oslofjorden mer tilgjengelige. Også det nye synet på friluftsliv med fellesbading førte folk ut til de friere strendene. Besøket sank stadig, og i 1936 var antall besøkende mindre enn 12 000.
Under krigen ble anlegget rekvirert av den tyske okkupasjonsmakten som brukte det som lager. Etter krigen var anlegget så forfallet, samtidig som publikum de siste årene hadde søkt seg mer ut mot badelivet på øyene i Oslofjorden at det ble lagt ned og revet i 1946.
Kilder
- Knut Are Tvedt (red.): Oslo byleksikon. Utg. Kunnskapsforlaget. 2010. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Kampen friluftsbad, Kampen historielag, 11. juni 2008