Karlot Mikalsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Karlot Mathias Mikalsen f. 1883 i Ervik drev fiskebruk og var en tid eier av brygga som er blitt oppkalt etter ham.
Signaturen til Karlot Mikalsen.
Karlot Mikalsens båt Ramfløy kan være oppkalt etter RamfløyaGamnes. Her er hun godt lastet på vei til Harstadhamn for levering.
Foto: Utlånt av Einar D. Johansen.

Karlot Mathias Mikalsen (født 16. januar 1883 i Ervik, død 24. oktober 1957) var kioskeier og skipper og drev fiskebruk fra en eldre brygge i HarstadhamnKarlotbrygga. Dette er et vernet bygg, flyttet til Hagan og restaurert som klubbhus for Harstad Båtforening og bærer fortsatt navnet Karlotbrygga. Mikalsen var gift med Josefine f. Johansen (født 3. februar 1881, død 5. januar 1947).

Næring

I 1910 kjøpte Bendix Markussen brygga, rev den og bygde den opp igjen, dreid i 90 grader slik at røstet vendte ut mot sjøen. Etter Markussen overtok Johan Hay Nilsen, og brygga gikk da under navnet Nilsenbrygga. Fra 1925 leide imidlertid Nilsen brygga til Karlot Mikalsen, som eide fiskefartøyet «Ramfløy» og drev samme type virksomhet som Nilsen. Karlot Mikalsen overtok eiendommen fra Bergen Bank1930-tallet, og i 1958 leide han den til Sverre Martinussen. Etter at Karlot Mikalsen døde i 1957, disponerte hans datter, Ada Sogge, eiendommen. Hun solgte til entreprenørfirmaet Jensen & Berglund ca. 1960, og bygget ble da brukt til lager og snekkerverksted før Brødr. Bothner A/S til slutt ervervet eiendommen og forærte den til Harstad Båtforening. Fylkeskonservatoren, Jens Storm Munch sørget for å få brygga plukket ned, merket og satt opp igjen på båtforeningens tomt i Hagan.

Politikk

Hvor engasjert Mikalsen var i partipolitikken vet vi lite om, men til kommunevalget i 1922 stilte han sitt navn til disposisjon på valglista til Norges Socialdemokratiske Arbeiderparti. Dette var utbrytere fra Arbeiderpartiet, som brøt med moderpartiet på grunn av dets tilslutning til Komintern - 3. Internasjonale. De ble gjerne kalt «høiresocialister» av resten av Arbeiderpartiet. Karlot Mikalsen ble oppstilt med tittelen kjøpmann, som nr 7 på lista. Men gruppa fikk bare inn en representant ved dette - eneste kommunevalget som partiet stilte liste i Harstad; reisende Hans Simonsen-Sparboe.

Karlot Mikalsens foreldre var Mikal Toresen (1814-1905) fra Ervik og Anne Rafaelsen Harr (1842-1889) fra Vollstad.

Kilder