Kjeldearkiv:Malmøyas geologiske eventyrbok
Malmøyas geologiske eventyrbok
Denne uker har jeg fått hjelp av en som bor i bydelen, Hans Arne Nakrem ved Geologisk museum, Universitetet i Oslo. Jeg takker han på det hjerteligste. Nekrems beskrivelser er sterkt forkortet.
Respekter fredningen!
Malmøya med sine flotte bergarter og fossiler har i mer enn 100 år fungert som ”laboratorium” for geologer og paleontologer. Studenter ved Universitetet tas med hit for å oppleve naturen her, og forskere fra hele verden kjenner til øyas geologiske severdigheter. Det er derfor med stor tvil geologer ønsker å gjøre mer ”reklame” for Malmøya enn høyst nødvendig. Det som finnes på Internett er tilgjengelig for ”hele verden” og det vil være en fare for øket slitasje på øyas bergarter og fossiler. For å slå det fast med en gang: Store områder på Malmøya er fredet! Det betyr at all bruk av hammer og meisel, og annet utstyr, er strengt forbudt, og det er ikke tillatt å ødelegge eller ta med seg stein eller fossiler. Oppdages slikt, må det umiddelbart anmeldes til politiet. Universitetet har tillit til at øyas beboere og besøkende respekterer dette, slik at også kommende generasjoner kan ta del i naturopplevelsene.
Geologisk eventyrbok
Malmøya tilhører det geologene kaller Oslofeltet: en geologisk struktur som strekker seg fra Mjøsa i nord til Langesund i sør. Her finner vi bevart sedimentære bergarter (avsetningsbergarter) som er mellom 540 og 300 millioner år gamle. I tillegg finnes det vulkanske lavabergarter som er ca. 250 millioner år gamle. I de sedimentære bergartene finner man mange pene fossiler, og forskere fra hele verden kommer til Oslo for å studere Malmøya og alle de geologiske fenomenene på nært hold. Skiferen var opprinnelig horisontalt liggende, men senere jordskorpebevegelser har stilt den på skrå. Permtiden for 250-280 millioner år siden var en geologisk meget urolig periode med jordskjelv og vulkansk aktivitet. Lavaen presset seg opp gjennom sprekker i de eldre bergartene. Det vil føre for langt her å beskrive de forskjellige bergarter, men det geologiske kartet gir et bilde på Malmøyas mangfoldige geologiske struktur. Lagene kan minne om blad i en eventyrbok som venter på å ble lest. I lav sol vil en se en rekke striper orientert nordvest-sydøst. Disse er dannet av isens bevegelser i slutten av siste istid for litt over 10.000 år siden. Steiner under isen fungerte som et meget grovt sandpapir, og isen med sin voldsomme tyngde skurte da ned overflaten.
Livet på Malmøya for millioner av år siden
Sørkysten av Malmøya er rik på fossiler. En som ser ut som skjell, er et dyr som er biologisk svært forskjellig fra de skjellene vi finner i fjæra i dag. Noen av fossilene er koraller. En av fossilene er oppkalt etter Malmøya og heter "Protatrypa malmoeyensis". Når vi kommer til Skinnerbukta, vil en se en helt annen bergartstype, den såkalte ”knollekalken” På lagflatene kan en se meget pene fossiler av bl.a. blekkspruter og de berømte sjøliljestilkene. Her ligger lange, oppkveilede stilker av fossile sjøliljer. Til tross for navnet og fossilenes plantelignende utseende, tilhører de dyrerekken pigghuder, de er i slekt med dagens sjøpinnsvin (kråkeboller) og sjøstjerner. La hammeren være hjemme, bruk øynene og kamera i stedet. Kronene eller hodene på disse dyrene mangler vanligvis. Forklaringer er kanskje at kronene løsnet fra stilkene like etter at dyrene døde.
Oslo lå nær ekvator
Det kan synes merkelig et en finner fossiler av koraller og andre organismer som lever i tropiske strøk i berggrunnen på Malmøya i dag. Oslo ligger på ca. 60 grader nordlig bredde, men i den perioden da fossilene her ble dannet, lå området betydelig lengre sør. Forskning viser at Oslo på denne tiden lå ganske nær ekvator i et tropisk klimabelte. Siden den tid har området drevet nordover som et resultat av kontinentaldriften.
Det er mitt håp at ”Aktuell Historie” vil være med til at vi får øynene opp for hvilke fantastisk rike natur- og kulturminner vi har i vårt nærområde. Vi må alle hegne om alt dette for at våre etterfølgere også skal kunne ha glede av dette rike distriktet. Malmøya må være et område som er velegnet til å praktisere skole i friluft.
Kilder
- Pedersen, Gunnar: B.4: Aktuell historie IV : Nordstrand og Østensjø - før og nå. 2011. 163 s. Utg. Dreyers Forlag. ISBN 978-82-8265-025-0. S. 50: Malmøyas geologiske eventyrbok.
Artikkelen er basert på «Aktuell historie», Gunnar Pedersens spalte i Nordstrands Blad, som senere har resultert i seks bøker. Den ble opprinnelig publisert som NB 266 den 15.05.2004. Litteraturlista er den Pedersen oppga i sin utgave av artikkelen.
Flere artikler finner du i denne alfabetiske oversikten. |