Kjeldearkiv:Norgesbrev fra Kristen Grendahl til Ole Grendahl 1935-01-08

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Norgesbrev fra Kristen Grendahl til Ole Grendahl 1935-01-08
Konvolutt US philatelic 1925.jpg
Informasjon om brevet
Dato: 1935–01–08
Fra sted: Møre og Romsdal, Rindal
Fra: Kristen Grendahl
Til: Ole Grendahl
Til sted: USA, Illinois
Nr. i samling: 1951
Samling: Norgesbrev
Oppbevaringssted: Erna Lamvik
Tagger: Helg og høytid, jul, Religiøsitet, festing, vekkelse, oxfordbevegelsen, emissærer, Nærmiljø, Familieforhold
Viktig: Denne artikkelen kan kun endres av administratorer. Dersom endringer trengs, vennligst ta dette opp på artikkelens samtaleside eller med en administrator.

Kjære Dere.

Et lite svar nu straks. Vi er såvidt ferdig med julefeiringen. Her i gamle-landet har vi mest samme skikk og bruk som i eldre tid: Noe mere juletrefester og mindre drikk og turing er det nok enn det var før. Tidsånden har ført det med sig at litt mere sømmelig opførsel og anstendig optreden - som det heter - kræves av noen hver. Dermed er det ikke sagt at hjerterne og det indre livet er kommet sandheten nærmere. Respekten for de ældre og for Gudsordet er visst mindre nu enn før. For tiden går det en vekkelse over vårt land som andre steder. Oksford-gruppen har virket her en tid. Det ser ut som sindene er kommet ibrand, ikke minst i hovedstaden og blandt de bedre stillede. Ja der over kjender dere vel godt denne bevegelse. Lederen har jo en stor del av sin tid vært i Amerika. Her i Rindalen er det stadig reisende emisærer fra de forskjellige organisasjoner. De kappes om å vinne tilhengere til hver sin kant. Jeg trur det snart blir formye av dette. Kirken og menighetslivet trenges tilside, og indre stridigheter er desværre ikke til å undgå. Lars Halle har vært her oppe flere turer. Han reiser for Kinamisjonen. Hos oss har han aldri vært. I sommer, da jeg traff ham, kunde jeg ikke dy mig, men måtte "dele" litt på ham for dette.

Gamle Torstein Vorpenes og Peder Jordfald lever enda. Nu siste sommer var vi en tur og så om dem. Torstein er sengeliggende. Det er føtterne som har slått feil. Ellers er han åndsfrisk og himmelvendt med et lysende humør. Peder derimot var i slåtteteigen med sine 87 år så du skjønner han er rask for alderen.

Så vidt jeg ved er alt på det gamle i Torvik. Har ikke truffet din mor siden vi var sammen i mors gravøl. Hun så frisk og dyktig ut.

Som du vel ved har jeg 5 barn. Den eldste gutten blir ferdig med gymnaset nu i vår. En datter er i Oslo på handelskolen. De andre er heime.

Fra Marie hadde jeg julekort. Det står bra til. Hendes adr: Marie Havdal, Box 436, Douglas, Alaska. Hun er gift med en ved navn Bernhart Havdal. Fra Anna er det lengere siden jeg har hørt noe. Hendes adr. var da: Anna Stangvik 2439 - 10 W 61st[?] st., Seattle. Wash.

Du får hilse kjente du måtte treffe, og Gud signe oss alle i Jesu navn.

Din fetter Kristen