Lokalhistoriewiki:Administrasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Det at en wiki blir til på dugnad, betyr ikke at den går på selvstyr. Wikien blir drevet av Norsk lokalhistorisk institutt ved Nasjonalbiblioteket, som har ansatte administratorer som følger med på det som skjer i wikien på daglig basis. I tillegg har wikien flere frivillige administratorer.

Bidragsytere

For å bidra i wikien, må du ha registrert deg som bruker med virkelig navn og være innlogget. Alle brukere må forholde seg til wikiens retningslinjer og gjeldende lovverk (se egne artikler om personvern og opphavsrett). Wikien blir selvsagt også brukt av lesere som aldri registrerer seg.

Registrerte brukere

Bidrag fra registrerte brukere blir i siste endringer markert med røde utropstegn. Slike endringer må godkjennes av en administrator. Utropstegnene gjør det blant annet lettere å følge opp nybegynnere, som ofte trenger ekstra oppmerksomhet og assistanse.

Skribenter

Brukere som over tid har levert bidrag som ikke krever spesiell oppfølging fra administratorenes side, kan gis utvidede rettigheter som skribent. Brukerens bidrag krever da ikke godkjenning og redigeringene markeres ikke lenger med røde utropstegn i siste endringer.

Se også oversikt over mest aktive brukere siste 30 dager.

Administratorer

Wikiens administrasjon består av erfarne brukere som har spesielle oppgaver i wikien, utover det å skrive artikler og laste opp bilder. De kalles administratorer og fungerer som en blanding av veiledere og vaktmestere. De følger med på og godkjenner nye bidrag i siste endringer og hjelper brukere med både innholdsmessige og tekniske spørsmål. I tillegg arbeider de med overordnede vedlikeholdsoppgaver. De griper også inn overfor brukere som «troller» (gjør hærverk eller ødelegger for andre brukere). Slike dukker heldigvis sjelden opp i Lokalhistoriewiki.

Praktisk hjelp

Ta kontakt med en administrator om du trenger praktisk hjelp med for eksempel å:

 • Laste opp bilder, merke disse med riktig lisens og sette dem inn i artikler
 • Kategorisere artikler og bilder
 • Sette inn spesielle elementer i artikler, som infobokser og tabeller
 • Lage, tilpasse eller bruke maler og dynamiske lister
 • Oppdatere malene som legger inn befolkningsdata for kommuner (Mal:Kombef) og fylker (Mal:Fylbef).
 • Tilbakestille artikler til en tidligere versjon. Denne muligheten gjør at du ikke trenger å være redd for å rote til noe på wikien! En administrator kan alltid hjelpe deg med å få ting på rett kjøl igjen.

Innholdsmessig hjelp

Ta kontakt med en administrator om du trenger innholdsmessig hjelp med for eksempel:

Hjelp knyttet til wikiens struktur

Administratorene har også oppgaver knyttet til wikiens struktur. De kan blant annet:

 • Slette artikler, bilder og kategorier. De kan også se på og gjenopprette sletta sider.
 • Låse artikler, bilder og kategorier. Låste sider kan bare redigeres av administratorer.
 • Stenge ute brukere, slik at de ikke kan redigere i wikien. Administratorene kan også oppheve slik utestengelse.
 • Redigere systembeskjeder (som bestemmer hvordan wikien fungerer og ser ut).
 • Importere sider fra andre wikier.

Se også: Administratorens oppgaver.

De mest aktive administratorene

I siste endringer finner du hvilke administratorer som er aktive akkurat nå. Du kan kontakte dem via diskusjonssidene deres (klikk på Samtale som står i parentes etter brukernavnet). Du kan også sende dem en e-post (klikk på brukernavnet og deretter på "E-post til denne brukeren" i venstremargen).

NLIs ansatte Frivillige (eksterne)
Chris Nyborg (Cnyborg) (Chris Nyborg): Seniorrådgiver. Daglig administrasjon, opphavsrett, praktisk prosjektoppfølging. Stig Rune Pedersen (Stigrp) (Stig Rune Pedersen)
Trond Nygård (Kallrustad) (Trond Nygård): Seniorrådgiver. Daglig administrasjon, praktisk prosjektoppfølging. Vidar Iversen (Vidariv) (Vidar Iversen)
Siri Rutledal Iversen (Siri Iversen): Spesialbibliotekar. Daglig administrasjon, bibliografi, bilder, kategorisering. Arnfinn Kjelland
Marthe Glad Munch-Møller (Marthe Glad) Munch-Møller: Rådgiver. Roy Olsen (Rool) (Roy Olsen)
Olve Utne: Seniorrådgiver. Bent Ek (Bent) (Bent Ek)
Marianne Wiig: Wikikoordinator. Overordnet prosjektoppfølging. Morten Bakkeli (Mbakkel2) (Morten Bakkeli)
Hans P. Hosar: Forsker. Ida Tolgensbakk
Ola Alsvik: Forsker. Nils Steinar Våge
Dag Hundstad: Seksjonsleder. Overordnede policyspørsmål. Jon Christian Brekke (Jobr) (Jon Christian Brekke)

Byråkrater

NLI har også noen brukere med såkalte byråkratrettigheter. Dette er en administrativ rolle knyttet til blant annet utnevning av brukere i spesielle roller, endring av navn på brukerkonti og tilgang til noen overordnede analyseverktøy.