Kjeldearkiv:Sammendrag av årsberetninger 1951-56 (artikkel i Eikerminne 1957)
Sammendrag av årsberetninger 1951-56
av Oscar Dramsrud
Gjengitt fra Eiker Historielags årbok Eikerminne 1957, s.53-56
(Side 53)
I våre årbøker nr. 1 og 2 har vi tatt med Historielagets årsberetninger ved siden av annet stoff, og det var også meningen å fortsette hermed. Men da det er gått 6 år siden årbok nr. 2 kom ut er det ikke mulig å ta med alle beretninger i sin helhet. Vi har derfor laget følgende utdrag for alle 6 år på grunnlag av beretningene.
Foreningens første formann, Ragnar Holmen, sluttet 4. mars 1951, da hans tid var for opptatt med skolestyresaker. Han hadde i sin formannstid arbeidet iherdig og utført et godt arbeid for Historielaget. Etter ham rykket varaformannen, herr Olav Granbakken, opp som formann. På årsmøtet den 25. april 1954 ønsket han avløsning. Siden den tid har M. Hamarstrøm fungert som formann — og også som sekretær.
Det nuværende styre består av: Peder Berge, varaformann, M. Hamarstrøm, formann, frk. Ingrid Sanden, Ragnar Holmen, frk. Martha Stenshorne, og Kristian Thorrud, kasserer.
I august måned 1952 hadde Historielaget stevne på Eikerbygdenes vel vakreste stevneplass, nemlig på gården Horgen, som ligger høyt oppe i nærheten av grensen mellom Øvre og Nedre Eiker og med strålende utsikt over begge bygder. På stevnet var det tale av pastor Haaje, opplesning av dikteren Herman Wildenvey, musikk av et guttemusikkorps og oppvisning av Leikarringen fra Kongsberg. Stevnet var velsignet med fint vær. Fremmøtet kunne ha vært bedre.
Den 6. september 1953 hadde Historielaget stevne med historisk opptog ved og i Fiskum gamle kirke samt på vollene ved Nedre Fiskum gård. Her leste frk. Eldbjørg Lundteigen en av henne forfattet prolog samt sangen «Bak poplenes kroner». Sang av Fiskum sangforening, dirigent pastor Norsjø. Lagets formann, Olav Granbakken, holdt velkomsttalen og direktør Henning Alsvik redegjorde for opptoget. Mens disse taler ble holdt, red gjester i nasjonaldrakter med sendingskurver forbi stevneplassen til «Bryllupsgården>> Nedre Fiskum. I en kort pause ble det ringt fra kirketårnet, og så satte det store bryllupsfølge seg i bevegelse fra Nedre Fiskum, over vadestedet i Fiskumelven og til Fiskum gamle kirke. Det var en forridder, Per Klunderud, og to musikkanter, Anders Fossesholm og Ole Ness, som åpnet følget. Som «Brudepar» opptrådte frk. Erna Rød og forretningsfører Johan Besseberg. Begge var kledd i drakter som var på mote i 1801, som var det år da det virkelige bryllup fant sted. Som en kuriositet kan meddeles at det skjørt som frk. Rød hadde på seg, var det samme som
(Side 54)
bruden i 1801 benyttet. Frk. Rød var dessuten barnebarns barnebarn av bruden i 1801. Etter «Brudeparet» kom prest og klokker, sogneprest Peder Berge og kirkesanger Kolstad og så et stort følge av kjørende og ridende.
Inne i kirken gjenga sogneprest Berge den brudetale som sogneprest Solner holdt i 1801 for sin pleiedatter, Margaretha Bølling, som ble viet til Lars Kristian Krum. Kirken var fylt til trengsel, og utenfor stod hundreder som ikke kom inn.
Om ettermiddagen var det stevne med musikk, oppvisning av 3 leikaringer, tale av direktør Alsvik. Stevnet ble for lagets regning filmet av herr Simen Horgen. Man har anslått at de tilstedeværendes antall var ca. 1500 eller vel så det.
Stevnets primus motor var herr O. Granbakken, som på stevnedagen og forøvrig hele sommeren hadde et veldig arbeid med arrangementet.
Som en liten takk til alle dem som var med og gjorde stevnet vellykket, holdt Historielaget en fest på Karlsvang i Fiskum lørdag den 15. januar 1955, hvor ca. 200 var fremmøtt. Her var det foredrag av direktør Alsvik: «Hvorfor samler vi», solosang av Bjarne Stenshorne, akkompagnert av fru Else Holmen, fremvisning vi herr Simen Horgen av filmen fra bryllupsstevnet. Filmen, som er farvefilm, ble mottatt med stor begeistring. Dessuten var det bevertning og til slutt sang av Fiskum sangkor, dirigent pastor Norsjø. Formannen, M. Hamarstrøm, takket innbyggerne av Fiskum og nærmeste omegn for den store hjelp de hadde ydet Historielaget ved dette stevne, og en særlig takk fikk Olav Granbakken som hadde tatt det hele ansvar.
En lignende fest holdt Eiker Historielag sammen med Ungdomsforeningen i Vestfossen i Sanitetslokalet lørdag den 21. april 1956. Festtale av sogneprest Berge, solosang av Bjarne Stenshorne, akkompagnert av fru Else Holmen, opptreden av et blannet kor fra Vestfossen og fremvisning av både «Norefjellfilmen» og vår egen film Bryllupet i Fiskum». Ca. 100 var fremmøtt.
I året 1950 ble restaureringen av Fossesholm ferdig. Det var bidrag fra Riksantikvariet, • Buskerud fylke og Øvre Eiker Kommune som gjorde det mulig å få utført dette store arbeide, som kom på ca. 70.000,— kroner. Men det var etter henstilling fra Historielaget at denne restaurering ble satt i scene, og det var folk fra Historielaget som sammen med arkitekt Vreim, fra Riksantikvariatet som hadde alt strevet. Restaureringsnemnda bestod av Ragnar Holmen, formann, 0. Kolstad og Kristian Thorrud, med Olav Granbakken som varamann. På årsmøtet den 4. mars 1951 framla 0. Kolstad en fyldig rapport om restaureringen.
(Side 55)
Det hadde vært meget ønskelig om Historielaget kunne få anledning til å holde sitt stevne ved Fossesholm, Men hittil har vi ikke fått anledning til det. Fra mange hold har det kommet foresprørsler til Historielaget om det er mulig å få se riddersalen på Fossesholm. Det er imidlertid eierne som har bestemmelsesretten, og Historielaget har ikke hatt annet å gjøre enn å bringe forespørselen videre — og det er gjort.
I styremøte den 24. september 1952 fremkom det forslag om at det måtte gjøres noe for å bevare de gamle hus på Horgen med tanke på å opprette et bygdetun der, noe som eieren hadde gitt tilsagn om. I den anledning møtte ordfører og rådmann i Nedre Eiker, arkitekt Vreim fra Riksantikvariatet og Historielagets styre på Horgen for å besiktige bygningen. Fra arkitekt Vreim kom det senere et overslag, som viste at restaurering plus kjøpesum ville komme på ca. 30.000,— kroner. Nedre Eiker kommunestyre fant imidlertid ikke å kunne gå til denne utgift. — Bygningen er nu solgt til Drammens Museum, som vil flytte den til Kobbervikdalen. Der blir den sikkert tatt godt vare på. Men det var nu på Horgen den burde ha stått fremdeles da.
På inntrengende henstillinger fra Historielaget har såvel øvre som Nedre Eiker Kommunestyrer valgt nemnder for utgivelse av bygdebøker. I bygdeboknemnda for øvre Eiker har Historielaget fått lov til å sette inn to medlemmer, nemlig Peder Berge og Christoffer Hoen. I bygdeboknemnda for Nedre Eiker er to av styremedlemmene i Historielagets styre kommet med, nemlig Ragnar Holmen og M. Hamarstrøm.
Ekers Sparebank har velvillig gitt Historielaget tillatelse til å anbringe et arkivskap i bankens brannsikre velv. Herfor er vi meget takknemlig.
Foruten de talere som er nevnt tidligere i denne beretning, har:
Hans Krekling holdt foredrag om: | «Hagebruk i gamle.tider». |
Johan Elster: | «Gamle Eikerslekter». |
«Forskjellige gårder på Ø. Eiker». | |
Aslak Torjusen: | «Bygdehistoriens betydning for rikshistorien». |
M. Hamarstrøm: | «Spikerverket i Krokstadelven». |
Peder Berge: | «Hans Nielsen Hauge». |
«Nils Riis». | |
«Hvorledes en bygdebok blir til». | |
Roar Tank: | «Høyesterettsassessor Peter Collett». |
Leo Jensen: | «Kongsberg Sølvverk». |
Ing. Hans Jensen: | «Gammel Industri». |
Som det vil sees, har vi forsøkt å virke etter lovens § 1 og 2 så godt som mulig.
(Side 56)
På de fleste av våre møter har herr Ole Foss og fru Else Holmen gledet oss med fiolin- og pianomusikk. Herfor er vi dem megen takk skyldig. Likeså herr Bjarne Stenshorne for solosang ved forskjellige anledninger.
Høsten 1953 avgikk Nils Herstrøm, Mjøndalen, ved døden. Han hadde møtt som representant fra Nedre Eiker i styret fra mars 1951. Den første tid som varamann. Han viste stor interesse for Historielaget.
Søndag den 24. april 1955 døde Olav Kolstad i Fiskum kirke. Han var blant stifterne av Historielaget og varamann i styret til sin død. Han har nedlagt et dyktig arbeide for Historielaget. Som foran nevnt var han medlem av restaureringsnemnda for Fossesholm, og ved Historielagets første stevne holdt han et interessant og meget belærende foredrag om Fiskum gamle kirke, bare for å nevne noe av alt det han gjorde for vårt lag. Vi lyser fred over disse to gjeve menns minne.
I årenes løp har Historielaget fått tilbud om gaver bestående av diverse møbler — ja til og med et sagbruk. Vi har imidlertid ikke noe sted å oppbevare gjenstandene, og har derfor måttet si: «Nei takk». Her hadde et bygdetun på Horgen eller andre steder i bygdene vært på plass.
Vi kan ikke avslutte denne «Langtidsberetning» uten å frembære vår hjertelige takk til drammenspressen. «Drammens Tidende» og «Fremtiden» har alltid vært imøtekommende ved omtale og referater av våre møter og tilstelninger.
Og så må vi ikke glemme å takke historikeren Roar Tank for hans foredrag og for alt det arbeide han har nedlagt ved utgivelsen av våre årbøker, særlig ved korrekturlesing av manntallet for 1801 og ved utarbeidelsen av gårdsregisteret for det samme manntall. Han har vært til uvurderlig hjelp for styret i Historielaget.
Den foran i beretningen nevnte film frå «Bryllupet i Fiskum» har foruten på våre egne møter og tilstelninger også vært fremvist i: Norefjellaget, Oslo, Foreningen «Norden», Hokksund, og i Nedre Eikers Skolestyre.