Kjell Jostein Pihl

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kjell Jostein Pihl
Foto: Stilt til disposisjon av broren Eirik Pihl.

Kjell Jostein Pihl (født 5. august 1949 i Tønsberg, død 21. mai 2010 i Larvik) var sanger, pianist, blokkfløytist, handikappidrettsutøver og en bypersonlighet. Han hadde Downs syndrom. Foreldrene var disponent Sigurd Pihl (1908–1978) og Ingrid Kjelsberg Pihl (1910–1996). Faren var født i Larvik, mens moren var født i Horten. Kjell Jostein Pihl var yngst av seks søsken. Barndomshjemmet var Kirkegata 12 på Langestrand. I 16 år delte han en leilighet på Tagtvedt med Erling Willoch og Mads Høglund og flyttet deretter til Lilleskogen.

Liv

Kjell Jostein Pihl.
Foto: Stilt til disposisjon av broren Eirik Pihl.

Pihl kom tidlig inn i musikkens verden, da han ble stimulert av foreldre, søsken, barnehager og skoler. I 1970- og 1980-årene underholdt han med sang, pianospill og blokkfløyte på møtene til Langestrand Gamlehjemsforening. Pihl spilte blokkfløyte med nesa på Larvik Turn.

Han var i mange år assisterende kirketjener i Langestrand kirke. Pihl ble ansatt på Langestrand Verksted (senere Lavek AS) i 1971 og ble på Bøkekroa 28. juni 1996 overrakt ei gullklokke for sin innsats gjennom 25 år. Han var også medlem av teatergruppa «Vi kan» og opptrådte blant annet i den musikalske jordomseilingen Jorda rundt i Festiviteten i april 1992 samt i en forestilling i et fullsatt Munken i februar 1994. Pihl var en ivrig deltaker i innringningsprogrammene på Nye Radio Larvik.

Han var også en ivrig speider i Ørnepatruljen i 1. Larvik og underholdt med blokkfløytespill ved mangt et leirbål.

Idrett

Pihl var medlem av Larvik Handicapidrettslag (boccia, friidrett og svømming). Han var med på ungdomslaget som fikk en andreplass for sitt bocciaspill i SA-FRE-MO-stevnet, arrangert av Fredrikstad & omegn helsesportlag i oktober 1983. I SA-FRE-MO-stevnet i Moss i oktober 1985 fikk han en femteplass i svømming.

Pihl representerte Larvik Handicapidrettslag på Romerikslekene for psykisk utviklingshemmede i Lillestrøm i september 1986, der han blant annet fikk en annenplass i svømming og en femteplass med handicapidrettslagets annetlag i bocciaturneringen. Pihl deltok også på Romerikslekene i i september 1987, hvor han tok medaljer på 60 meter løp, 50 meter fri svømming og den halve distansen. Det ble blant annet en bronse på 25 meter fri svømming i Romerikslekene i september 1988. I Romerikslekene i september 1991 tok Pihl to bronsemedaljer.

I kretsmesterskapet i svømming for handikappede i Tønsberg svømmehall i februar 1988 ble det en annenplass på 50 meter fri, herrer, klasse C over 35 år.

Under handikappsvømmingen i Flippers julestevne på Norges idrettshøgskole 3. desember 1988 fikk han sølv både på 50 meter fri bryst og 50 meter bryst.

I kretsmesterskapet i svømming for funksjonshemmede i Horten svømmehall i mars 1989 fikk Pihl to sølvmedaljer.

I mai 1990 var han én av tolv Larvik-utøvere i Vivil-lekene for psykisk utviklingshemmede på Nadderud. Pihl tok en andreplass på 50 meter fri i herreklassen (seniorer) og en tredjeplass på 50 meter bryst i herreklassen (seniorer) i kretsmesterskapet i svømming for funksjonshemmede i oktober 1990.

Han var én av lagets åtte deltakere i Landsstevne i svømming for psykisk utviklingshemmede i Sandefjord svømmehall i oktober 1992.

Kiwanis ved John Smebakk delte i 1995 ut årets vandrepokal til Pihl for årets sportslige innsats. Den deles ut hvert annet år.

Han var også en ihuga Turn-patriot og var på alle hjemmekampene. I 1993 fikk foreningen Larvik-distriktets første fotballag for psykisk utviklingshemmede, hvor Pihl var én av spillerne.

Kilder