Kolbjørnrud (Østre Toten)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kolbjørnrud
Kolbjornrud2009.jpg
Kolbjørnrud i september 2009. Blå himmel, svart skau og gyllent kønn. Åkeren er snart skjær.
Foto: Trond Nygård
Sted: Nordlia
Fylke: Innlandet
Kommune: Østre Toten
Gnr.: 123
Bnr: 1

Kolbjørnrud er en gard i Nordlia i Østre Toten (gnr. 123). Husa på Kolbjørnrud ligger særs høgt og fritt. Garden har ca. 200 mål dyrka jord og 610 mål skau. En del av skauen (Fjellsenga) ble kjøpt innåt fra nabogarden Øver-Fjell i 1913. Fra ca. 1930 til 1960 brukte Karine og Arthur Bratlien garden sammen med Sør-Steinsli. Sia 1960-tallet har mesteparten av jorda blitt brukt til kornproduksjon. Garden har leid naboeiendommen Amundrustad sia ca. 2007.

Fra garden er det unnasolgt jord til blant annet gamle Nordli skole og til småbruket Mekket. Disse to eiendommene er nå (2009) helt utparsellert og framstår som et sammenhengende byggefelt, som regnes med til tettbebyggelsen i Nordlia. Bebyggelsen på gamle Nordli skole er i dag grendehus og barnehage.

Garden er også kjent for hoppbakken Kolbjørnrudbakken. Denne ble anlagt på 1920-tallet og var i bruk til i 2010-åra, av Østre Toten Skilag. I mellomkrigsåra var det en populær danseplass på Kolbjørnruds grunn, Kolbjørnrudtrampen. Omtrent på samme tid, eller litt før, var Fjellssletta en samlingsplass i Nordlia. Fjellssletta lå øverst i skauen som Kolbjørnrud kjøpte fra Øver-Fjell i 1913. Sletta var lenge åpen, men ble tilplanta med gran på 1990-tallet.

Navnet tolkes av Rygh som norrønt Kolbjarnarruð, altså Kolbjørns rydning.

Husmannsplasser

Kart fra 1960-tallet som viser Kolbjørnrud og området ved den gamle Nordliskolen.

Kilder og litteratur