Kolsås leir

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kolsås leir, hovedkvarter for Natos nordkommando fra 1954 til 94. Etter at Nato flyttet ut, fikk Budstikkas fotograf slippe inn i det enorme anlegget i fjellet under Kolsåstoppen
Foto: Karl Braanaas (2004).

Kolsås leir ligger i Rødskiferveien, Bærum kommune. I 1952 kjøpte NATO ca. 150 mål av Kolsbergmarka under Kolsberg gård og byggingen av Kolsås leir startet deretter. I 1954 ble leiren tatt i bruk av NATOs nordkommando, som siden 1951 hadde holdt til i Holmenkollen leir i Oslo. Leiren består av store anlegg både ute i dagen og i fjellet under Kolsåstoppen (Søndre Kolsås). I 1994 ble nordkommandoen flyttet til Jåttå ved Stavanger, og Akershus kommandantskap overtok leiren. Samme år ble ny et nytt velferdsbygg og ny kantine tatt i bruk.

Leiren er fremdeles standkvarter for Akershus kommandantskap (fra 2006 Forsvarets logistikkorganisasjon produksjon/personell Base Viken regional støttefunksjon) og Forsvarets tele- og datatjeneste, som flyttet inn i 2000. I tillegg benyttes leiren av HM Kongens Garde (idrettskompaniet), samt deler av Nasjonal sikkerhetsmyndighet. Kolsås leir har et godt velferdstilbud, deriblant et av de største idrettsanleggene som finnes i norske militærleire.

Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) med 130 årsverk holder til i Kolsås leir siden 2003. NSM er fagmyndigheten som skal koordinere forebyggende sikkerhetstiltak og kontrollere sikkerhetstilstanden i de virksomheter som omfattes av sikkerhetsloven. I tillegg til å utøve funksjonen som nasjonal sikkerhetsmyndighet i henhold til sikkerhetsloven, er NSM tillagt en rekke andre samfunnsviktige oppgaver.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Kolsås leir er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.9179059886456° N 10.50764139441223° Ø