Kommunearkivene

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Kommunearkiv»)
Hopp til navigering Hopp til søk

Kommunearkiv er fellesbetegnelsen på de arkiv som oppstår gjennom virksomheten i primærkommunenes organer. Tilfanget er stort sett fra tiden etter 1837, da formannskapslovene la grunnlaget for det kommunale selvstyret. Enkelte byarkiv har imidlertid materiale helt fra 1600-tallet.

I kommunearkivene finner vi tilfang fra folkeregistre, økonomiforvaltning, kirke og kultur, undervisning, sosiale oppgaver som fattigvesen, trygdevesen, barnevern og lignende, samt tekniske oppgaver, rettspleie, nærings- og ressursforvaltning, reguleringstiltak, kommunal næringsdrift samt forsvar og beredskap.

Ordningssituasjonen

For enkelte kommunener må man regne med at materialet ikke er ordnet, men dette er i betydelig bedring og i de fleste fylker foregår det arbeid for å ordne arkivene. Dette foregår de fleste steder gjennom interkommunale arkiver (IKA), men også fylkesarkiver, byarkiver og enkeltkommuner arbeider med ordning. Adgang til bruk av materialet og til å få kopier varierer fra sted til sted, men alle offentlige arkiver skal være tilgjengelige gjennom en depotordning med publikumsbetjening. Mange kommuner har overlatt denne oppgaven til de interkommunale arkivene eller til fylkesarkiv. En del av arkivmaterialet vil være klausulert på grunn av personvernhensyn.

Regionale og interkommunale arkiv

I de fleste fylker finnes offentlige institusjoner som arbeider med lokale og regionale arkiv. Organisasjonsform, oppgaver og ansvarsområder varierer, men tre hovedtyper, separat eller i kombinasjon, går igjen. Interkommunale arkiv gir råd, veiledning og opplæring til medlemskommuner og står for ordning av kommunearkivene. De fleste IKA tar også mot kommunenes eldre kommunale arkiv og driver den lovpålagte depotoppgaven for sine eiere. En del fylker har et fylkesarkiv som i varierende grad har ansvar for fylkeskommunens arkiv, eventuelt kombinert med veiledning og opplæring til offentlige instanser på fylkes- og kommunalt nivå. En tredje type er lokal- og privatarkiv som oppbevarer og tilgjengeliggjør private og halvoffentlige arkiv for et større eller mindre distrikt. Sámi Arkiiva ivaretar privat samisk arkivmateriale uavhengig av kommune- og fylkesgrenser. En del institusjoner kombinerer arkivoppgaver med videre lokal- og kulturhistoriske oppgaver som fotoregistrering, innsamling av stedsnavn m.m. På den annen side er det mange museer, bibliotek m.m. som har arkivalia blant sine øvrige samlinger.

Litteratur

Liv Mykland og Kjell Olav Masdalen, Administrasjonshistorie og arkivkunnskap. Kommunene, Universitetsforlaget 1987.