Kopås batteri

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Kopås batteri var et kanonbatteri på Kopås ved Drøbak, tilknyttet Oscarsborg festning. Det ble anlagt 18981900 for å kunne bestryke Oslofjorden også fra landsiden. Batteriet inngår nå i festningsmuseet.

Det opprinnelige batteriet fra århundreskiftet hadde tre standplasser, som tilsvarer de tre øverste plassene i batteriet slik det står nå. Det ble utstyrt med tre 15 cm hurtigskytende Armstrongkanoner plassert i forskjellig høyde. I 1915 ble det anlagt en provisorisk kommandoplass til høyre for tredje standplass.

Batteriet har vært i kamp i et tilfelle, den 9. april 1940. Det ble løsnet ca. 22 eller 23 skudd derfra mot «Blücher» og «Lützow». Skuddene mot «Blücher» bidro til å besegle dette skipets skjebne, blant annet ved at man ødela kommunikasjonen mellom bro og styremaskin. Fartøyet måtte deretter styres direkte fra rormaskinen. «Lützow» ble truffet av tre granater fra Kopås før skipet fikk trukket seg tilbake.

Under okkupasjonen var batteriet en tysk stilling fram til 1944. Artilleriet ble da demontert og sendt ut av landet, og det ble forberedt montering av fire 10,5 cm SKC/32 ubåtkanoner. Disse ble rekvirert, men fabrikken klarte ikke å levere før krigens slutt. Det ble under dette arbeidet gjort en del endringer på batteriet. Håndmagasiner for ammunisjon ble støpt bak standplassene, et på hver siden av trappen opp til plassen. De sprengte også ut pivotgrube og plass for håndmagasiner i en ny standplass, den som i dag er standplass 1.

Ved krigens slutt sto altså batteriet uten artilleri. Dette var situasjonen fram til 1952, da fire 10,5 cm SKC/32 L ble flyttet fra Blåmannen LV-batteri i Bergen. Den ekstra standplassen tyskerne hadde jobbet med ble støpt. Kanon 2 og 3 ble plassert i kasematt av typen MPLC/30, mens de to andre ble satt i brønner.

Batteriet var aktivt fram til 1974, da det ble tatt ut av mobiliseringsoppsetningene. I 1998 ble kanon 1 og 4 fjernet, men 2 og 3 står der fortsatt.

Litteratur