Krønike
En krønike (fra latin chronica) er en oversikt over historiske fakta i kronologisk orden. Sjangren var spesielt utbredt i middelalderen. Den kan dekke en spesiell historisk periode, et områdes eller en folkegruppes historie eller en institusjons historie.
Det er to hovedtyper: Døde krøniker og levende krøniker. I døde krøniker har forfatteren nedtegnet hendelser fram til et gitt tidspunkt, som ofte vil være nær tidspunktet hvor han skrev krøniken, men det blir ikke lagt til nye hendelser. I en levende krønike blir det lagt til hendelser etterhvert som de skjer, og ofte vil en ny forfatter ta over når de forrige faller fra. De levende krønikene er ofte svært gode kilder til samtidens forståelse av hendelser.
En krønike er ofte skrevet i form av annaler, det vil si korte henvisninger til hendelser innenfor de enkelte år.
Som kilder er krønikene av varierende kvalitet. De levende krønikene daterer hendelser svært nøyaktig, mens de døde ofte kan ha feilaktige dateringer. De er ofte også prega av forfatterens ståsted og hensikten med krøniken. Dette medfører at visse hendelser blir framheva, mens andre blir omtalt i forbifarten eller helt utelatt. Dersom de leses ukritisk kan de derfor bidra til å gi et skjevt inntrykk. Hendelser som egentlig hadde liten innvirkning på samfunnet kan framstå som svært dramatiske, fordi forfatteren oppfatta dem som helt sentrale for egen del. Samtidig kan hendelser av stor viktighet være utelatt fordi forfatteren ikke kjente til dem, eller fordi betydninga først ble forstått i ettertid.