Kristian Jakobsen (1889–1977)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Kristian Jakobsen (1889-1977)»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Kristian Jakobsen vokste opp i Randersgården, som er det hvite huset i venstre halvdel av bildet.
Foto: Ukjent / Riksantikvaren

Kristian August Jakobsen (født 26. mai 1889 i Hølen, død 23. desember 1977) er forfatteren av boken Hølen minner.

Jakobsen ble født i Randersgården i Hølen, som sønn av maler Kristian Jakobsen (f. 1852 på Furnes) og Anette Lovise Jakobsen, f. Olsen (f. 1852 i Larvik). Han tilbrakte sine barne- og ungdomsår i byen. Han flyttet senere til Bekkelagshøgda, men besøkte jevnlig Hølen og fulgte godt med på utviklingen. I 1952 samlet han en gruppe utflyttede hølninger til et treff i Hølen, og i den anledning skrev han ned sine minner om stedet.

I folketellinga 1900, da han var elleve, finner vi i Hølen sammen med foreldrene og fem søsken. I folketellinga 1910 finner vi ham som underoffiserselev i infanteriet på Fredriksten festning.

Bokens innhold er i hovedsak en gjennomgang av bygninger i Hølen, både gamle og erverdige gårder og vanlige bolighus. Det er også avsnitt om ting som gatebelysningen, grensemerker, veier og stier og annet.

Språket i boken følger Jakobsens manuskript. Det bærer preg av kort skolegang på slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet, med en blanding av gammelmodig riksmål og Hølensdialekt. Det er også spekket med skrivefeil, som man valgte å beholde ved utgivelsen fordi det sier en del om hvordan boken ble til og om forfatteren.

Teksten er rettet først og fremst til hølninger. Et eksempel på dette er omtalen av Såner kirke, under overskriften «Kirken»: «Her blev du döpt - konfirmert - kanske ektevidd, og her ligger de du nesten hadde glemt. - Du husker klokkenes klang der ute fra bygden og alle hestene ved binnerrekken, - specielt en förste söndag i oktober.».

Boken er spekket med anekdoter om personer som har bodd i de forskjellige husene som omtales. Et eksempel fra omtalen av Grønberggården: «Vi minnes gamle Anne som var alene, men hadde mange venner og gjöremål om sig. Var hus ikke ute og laget mat i store selskaper sa hadde hun hönene hos Stoltenberg forand sig og bikja og hönene til doktor Gundersen efter sig, om ikke bötta og skurefilla på Samlaget gjorde krav på henne. Det var altid så hyggeligt å ha en kveldsstund med Anna og kaffekoppen, hun hadde så meget å fortælle og så gjerne, at kunne ha anledning tilå spleise to unge sammen efter sin overbevisning da.».

Kristian Jakobsen er gravlagt på Bekkelaget kirkegård i Oslo.

Kilder

Kristian Jakobsen er gravlagt på Bekkelaget kirkegård i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015)

Eksterne lenker