Kulturminner i Øvre Eiker kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Forsiden av Øvre Eikers kommunedelplan for kulturminner og kulturmiljøer, med foto av den fredede Smedbrua på Gamleveien.

Oversikt over faste fysiske kulturminner i Øvre Eiker kommune, inndelt i noen hovedkategorier. Oversikten bygger på Riksantikvarens «Kulturminnesøk» og på Øvre Eiker kommunes kommunedelplan for kulturminner og kulturmiljøer, men andre kulturminner kan også tilføyes.

En oppdatert oversikt over alle kulturminner som er registrert hos Riksantikvaren finnes på «Kulturminnesøk».

Automatisk fredede kulturminner

Bygdeborgene ved Junger er ett av de automatisk fredede kulturmiljøene som er utpekt som spesielt verdifullt.

Bygninger eldre enn 1650 og alle kulturminner eldre enn 1537 er automatisk fredet etter Kulturminneloven. I 2015 var det registrert 217 automatisk fredede kulturminnelokaliteter i Øvre Eiker, i tillegg til 31 lokaliteter som var blitt fjernet og 31 med uavklart status. Dette omfattet de to middelalderkirkene i kommunen, mens det øvrige var arkeologiske lokaliteter. Flere av disse lokalitetene omfatter flere kulturminner, slik at det i alt var registrert 773 enkeltminner.[1]

De registrerte enkeltminnene omfattet i 2015 38 bosetningsområder (dyrkningsspor/gårdsanlegg/rydningsrøyser) 63 gravfelt/ gravminner, 1 fangstlokalitet, 9 bygdeborger, 1 jernvinne, 1 kokegroplokaliteter, 8 anlegg for kullframstilling, 2 anlegg for tjærebrenning, 3 tradisjonslokaliteter, 4 utmarkskulturminner og 6 veganlegg. Aldersmessig var fordelingen:[2]

  • Steinalder: 44
  • Bronsealder/jernalder: 10
  • Jernalder/middelalder: 331
  • Middelalder/før-reformatorisk tid: 119
  • Etter-reformatorisk tid: 79
  • Uviss tid: 57



Vedtaksfredede og listeførte kulturminner

Flere av de vedtaksfredede bygningene er på Fossesholm Herregård.

Kulturminner som ikke er automatisk fredet, kan fredes etter vedtak av Riksantikvaren med hjemmel i Kulturminneloven. Dessuten kan et kulturminne som etter en kulturhistorisk vurdering er identifisert som verneverdig, føres opp på en liste over objekter som skal forvaltes på en nærmere definert måte.

Øvre Eiker har i dag (2023)

  • 14 vedtaksfredede kulturminner
  • 7 kulturminner som er listeført og/eller omfattes av statlige verneplaner.



Verneverdige kulturmiljøer

Den gamle trehusbebyggelsen i Gamle-Hokksund og Dynge er blant de mest verdifulle kulturmiljøene i Øvre Eiker.

I Øvre Eikers kommunedelplan for kulturminner og kulturmiljøer utpekes det til sammen 41 verdifulle kulturmiljøer. Av dette er det:

  • 14 miljøer med arkeologiske og fredede kulturminner: To kirkesteder, samt bygdeborger, gravfelt og kulturlandskap.
  • 16 bygningsmiljøer: Tett trehusbebyggelse, gårdstun og industrimiljøer.
  • 11 miljøer med andre kulturminner fra nyere tid (ikke bygninger): Steder knyttet til bergverksdrift, husmannsplasser og dyrkningsspor i utmarka, tømmerfløting, krigsminner og kulturlandskap.

Flere av disse kulturmiljøene er vernet gjennom bestemmelser i kommuneplanen. Det er også satt opp informasjonsskilt i en del av disse områdene.


Verneverdige kulturminner fra nyere tid

Den eldste delen av Skotselv skole er blant bygningene med svært høy verneverdi.

Kulturminner fra nyere tid omfatter bygninger nyere enn 1650 og alle andre spor etter menneskelig aktivitet som er nyere enn 1537. I forbindelse med kommunedelplanen for kulturminner og kulturmiljøer ble 1803 bygninger vurdert med hensyn til verneverdig, og det var i tillegg registrert 1776 kulturminner av andre typer (ikke bygninger).

Det ble utpekt

  • 84 bygninger med svært høy verneverdi
  • 433 bygninger med høy verneverdi

Flere av disse ligger i tilknytning til de verdifulle kulturmiljøene, men det omfatter også en hel del enkeltobjekter. Alle disse bygningene har kommunestyret i Øvre Eiker gitt vernestatus gjennom bestemmelser i kommunedelplanen. Dessuten er det laget spesielle retningslinjer for verneverdige bygninger der kommunen er eier.

Oversikt over kulturminner på Øvre Eiker

Her finner du en oversikt over en del viktige kulturminner på Øvre Eiker, fordelt på de ulike kategoriene som er nevnt ovenfor:



Referanser

  1. Fagraport 1, s.17
  2. Kommunedelplan for kulturminner og kulturmiljøer i Øvre Eiker kommune, s.15



Kilder


Eiker Leksikons logo.jpeg Kulturminner i Øvre Eiker kommune inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!