Kurt Oddekalv

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Kurt Willy Oddekalv (født 27. juli 1957 på Finnsnes, død 11. januar 2021 i Bergen) var miljøvernaktivist. I 1993 var han en av grunnleggerne av Norges Miljøvernforbund, og han var leder av forbundet resten av sitt liv. Oddekalv var høylytt og aksjonsorientert, og var på en og samme tid både respektert for sitt engasjement og omstridt for sine metoder.

Etter å ha tatt tømrerutdanning holdt han seg til det yrket en del år. Han var i ti års tid byggmester, inntil han i begynnelsen av 1990-åra ble miljøverner på heltid. Han var da medlem av Norges Naturvernforbund, og ble leder for fylkeslaget i Hordaland. Den første aksjonen som plasserte ham i medias søkelys var retta mot et søppeldeponi på Fana, eller bossdeponi som det heter på de kanter. Blant andre saker han engasjerte seg i på denne tida var bruken av sprøytemidler i landbruket, bygginga av Hardangerbrua og forurensning fra bedriften Norzink.

I 1993 ble han ekskludert av landsmøtet i Naturvernforbundet, etter en intern strid. Begrunnelsen var at han hadde opptrådt illojalt, at han hadde forsøkt løsrive fylkelaget i Hordaland som en egen organisasjon, at han hadde jobba direkte mot organisasjonens standpunkter og at han hadde opptrådt sjikanøst mot ansatte og tillitsvalgte. En del av hans støttespillere i denne striden meldte seg ut i protest, og sammen med dem danna han Norges Miljøvernforbund.

I 2008 gikk han til anskaffelse av katamaranen MS «Miljødronningen», som har fungert som base for en rekke aksjoner. En periode leide han en miniubåt fra Fjellstrand AS, som ble brukt til å avdekke forurensning i fjorder. Da det ikke lenger gikk å betale leia ble avtalen brutt, og Fjellstrand krevde erstatning for dette. Oddekalv nekta å levere tilbake miniubåten, som til slutt ble henta av namsfogden. Miljødronningen AS ble dømt til å betale ti millioner kroner i erstatning, noe forbundet ikke hadde midler til. Milliardæren Trond Mohn, som gjennom åra har gitt mange millioner i støtte til Miljøvernforbudet, redda dem ut av knipa ved å betale erstatninga.

En annen ting som skjedde i 2008 var at Oddekalv ble anmeldt av teleselskapet MTU for å ha ødelagt en av deres mobilmaster i Oslo. Han ble dømt for dette i 2010, og måtte betale 39 000 kroner i erstatning. Oddekalv var senere tydelig på at han mente at elektromagnetisk stråling fra mobiltelefoner var skadelig. I 2015 gikk han også ut med at han tror på såkalte «chemtrails». Dette regnes av de aller fleste som en konspirasjonsteori, som går ut på at stripene etter fly ikke er eksos og vanndamp, men sprøyting av kjemiske stoffer over befolkninga. Han gikk også ut med at han var kritisk til vaksiner.

I 2011 gikk han ut med at han hadde til hensikt å sprøyte giftstoffet rotenon mot et oppdrettsanlegg. Dette ville ha drept de omkring 770 000 ørretene i anlegget. Han gjennomførte en aksjon, men det viste seg at det var en ufarlig melkeblanding som ble spøyta. Trusselen ble ansett som så alvorlig at han i 2014 ble ilagt bot på 50 000 kroner for aksjonen.

Den 11. januar 2021 gikk Oddekalv gjennom isen på Bahusvatnet i Bergen under et forsøk på å redde datterens hund. Politiet kom raskt til stedet, men Oddekalv var omkommet da de fikk ham opp. En rekke politikere mintes «Kurten» som kontroversiell og utradisjonell, men roste ham for hans glødende engasjement.

Litteratur og kilder