Finnsnes

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Finnsnes rundt 1950.

Finnsnes er en by i Senja kommune i Troms. Stedet, som fikk bystatus i 2000, ligger ved Gisundet, på en odde på fastlandet ut mot Senja. Finnsnes var administrasjonssenter i Lenvik kommune, og fikk samme status i nye Senja kommune da denne ble etablert 1. januar 2020.

Byen, som er regionsenter for Midt-Troms, har i etterkrigstida hatt sterk vekst og er den tredje største i Troms (etter Tromsø og Harstad). Folketallet i Finnsnes tettsted er pr. 1. januar 2016 på 4580, men på Senja-sida ligger Silsnes (1145 innbyggere), som er forbundet med Finnsnes via den 1147 meter lange Gisundbrua.

I sjølve Finnsnes finner en blant annet kulturhus, rådhus, kjøpesenteret Amfi Finnsnes, en større fiskeredskapsfabrikk, hovedkontoret for Troms Innland Rutebil A/S og Troms Folkeblad. I Finnfjordbotn, en bydel ca. 4 km øst for sentrum, ligger Finnfjordbotn videregående skole, som opprinnelig var Troms landsgymnas.

Annonse for Troms Innland Rutebil (Norsk militært tidsskrift 1960).

Finnsnes har hurtigbåtforbindelse til Tromsø og Harstad. Hurtigruten anløper også byen. Riksveg 86 forbinder Finnsnes med E6.

Kilder og litteratur

Galleri