Lørenskog stasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Lørenskog stasjon, med sidebygning, rundt 1920.
Lørenskog stasjon var tidligere kjent som Sesam stasjon, men har nå fått tilbake sitt gamle utseende.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Lørenskog stasjon langs Hovedbanen, 14,1 km fra Oslo Sentralbanestasjon, ble opprettet i 1857 under navnet Robsrud, og var oppkalt etter den nærliggende Robsrud gård. Navnet ble endret til Lørenskog stasjon i 1909, på et tidspunkt da stasjonen var den eneste i den ferske kommunen. Navneskiftet, som ble til på initiativ fra ordfører Lorenz Meyer Boeck, var viktig for å markere den nye kommunens identitet. Stasjonen ligger 159 moh.

Funksjonen har endret seg en del gjennom historien. I begynnelsen var det bare anlagt et sidespor på stedet, og det var først 20. april 1891 at det ble opprettet stoppested for reisende. Toget stoppet kun om det samtidig var godsekspedisjon for Excelsior limfabrikk, og vaktmannen på Robsrud ga da toget signal om å stoppe. Fra sommeren 1898 ble stoppet utvidet, og fra 1. januar 1908 fikk stoppestedet status som stasjon. På denne tida var det fem stopp daglig, to mot Kristiania og tre i motsatt retning (det ene toget var et kombinert passasjer- og godstog). Reisetida til Kristiania var fra tre kvarter til én time, men ble forkortet etter hvert. Fra 1913 gikk det ordinære lokaltog og antallet stopp ble økt. Fra 1988 forsvant godsbetjeningen, og 14. juni 2000 opphørte også den bemannede betjeningen av reisende.

Den nåværende stasjonsbygningen i jugendstil er tegnet av statsbanearkitekt Paul Due og ble oppført i 1901 av Strømmen Trævarefabrik. En tidligere stasjonsbygning fra ca. 1857 ble da revet. I forbindelse med at Lørenskog stasjon ble brukt til opptak av utescenene til NRK-serien Sesam stasjon i 1990-åra, ble stasjonsbygningen malt i farger som var karakteristiske for serien. I tillegg ble det satt opp et «Sesam stasjon-tårn». I 2003 ble det bestemt at stasjonen skulle få tilbake sitt opprinnelige utseende, og i 2006 ble tårnet fjernet og bygningen malt i sine opprinnelige farger – gule vegger og brune lister.

Galleri

Eksterne lenker


0230 Lorenskog komm.png Lørenskog stasjon er basert på en artikkel publisert i Lørenskog leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.94522° N 10.94345° Ø