Løten kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Løten»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Løten
Tingberg, Løtens kommunehus Foto: Jan-Tore Egge
Basisdata
Kommunenummer 3412
Fylke Innlandet
Kommunesenter Løten
Areal 369.44  km²
Areal land 362.7  km²
Areal vann 6.74  km²
Folketall 7 615 (2018)
Grunnlagt 1838
Målform Bokmål
Nettside Nettside
Tingberg Løten.jpg
Tingberg, Løtens kommunehus
Foto: Jan-Tore Egge

Koordinater: 60°49′03″ N 11°20′35″ Ø


Løten er en kommune på Hedmarken i Innlandet fylke. Kommunen grenser til Hamar i vest, Åmot i nord, Elverum i øst, Våler i sørøst og Stange i sørvest. Kommunen ble opprettet ut fra Løten prestegjeld i 1838 i forbindelse med formannskapslovene, og har som eneste kommune på Hedmarken beholdt de opprinnelige grensene til i dag.

Navnet kommer fra gammelnorsk Lautin. Ordet er en kombinasjon av laut og vin, hvor laut betyr en fordypning i bakken og vin betyr eng. Navnet ble skrevet Løten fra begynnelsen av 1800-tallet. Kommunevåpenet viser et gullfarget drikkehorn mot rød bakgrunn, og symboliserer jordbrukskultur.

Administrasjonssenteret Løten var det østligste av de opprinnelige tettstedene på Hedmarken, og har vært en gjennomfartsåre for trafikk mellom øst og vest i uminnelige tider. På Rokoberget ligger ruinene av St. Michaels kirke fra middelalderen. Fra middelalderen er også Løten kirke, som er fra det 13. århundre, og det gamle kommunesenteret lå her. Da jernbanen ble åpnet i 1862 ble Løten stasjon det nye senteret for handel og administrasjon, og her ligger stadig tettstedet Løten.

Andre befolkningssentra i Løten er Ådalsbruk med navn etter bedriften Aadals Brug og Brenneriroa med navn etter Løiten Brænderi, Jønsrud og Slettmoen.

Løten lensmannsdistrikt ligger i Hedmark politidistrikt. Kommunen ligger under Hedmarken tingrett.

Næringsliv

Løten er tradisjonelt en jordbrukskommune, som på 1800-tallet også fikk en del industri som henta råvarer fra landbruket. I jordbruket finner man en allsidig produksjon, med korn, poteter, melk, fjørfe og svin som de viktigste produktene. Det er betydelig avvirkning av skog, særlig gran. Løten allmenning eier store skogområder, og har sagbruk og høvleri, Moelven Løten. Det finnes også andre trevarebedrifter i kommunen.

Løiten Brænderi, som ble opprettet i 1855, har bidratt til å gjøre Løten kjent. Akevitt-produksjonen ble overtatt av Vinmonopolet i 1927, men råspritproduksjonen fortsatte fram til 1990-årene. Den tradisjonsrike Løiten-akevitten produseres i dag av Arcus AS. Brenneriet drev også med konservering av frukt.

Ådalsbruk ble Aadals Brug Jernstøberi og Mekaniske Verksted etablert i 1842. Det var i drift fram til bruket ble ødelagt av brann i 1928. Klevfos Cellulose & Papirfabrik ble etablert i 1888 og nedlagt i 1976. Ådalsbruk kooperative handel var i drift rundt år 1900.

Kjente løtensokninger

Ordførere

Kilder

Eksterne lenker