Landkommissariatet

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Landkommisjonen 1661»)
Hopp til navigering Hopp til søk

Landkommissariatet er navnet på to kommisjoner, en fra perioden 1661–1665/1670, og en fra perioden 1679–1691.

Det eldre landkommissariatet

Landkommisjonen ble nedsatt av kongen i 1661 for å registrere all jordeiendom i Norge og føre en ny matrikkel og for å ha ansvar for oppebørselen og forvaltning av statsinntekter i Norge.

Punktet om ny matrikkel, som skulle erstatte skattematrikkelen fra 1647, ble raskt fjernet. Kommisjonens arbeid munnet dermed ikke ut i en fullstendig matrikkel, men i et betydelig grunnlagsmateriale i form av jordebøker.

Opplysningene ble samlet inn på tingstedene. Dette var samme metode som ved matrikkelforarbeidet i 1723, en matrikkel som heller ikke ble fullført. I motsetning til dette står de andre matrikelene, hvor det var forutsatt at opplysninger skulle innhentes på gårdene.

Materialet oppbevares i Riksarkivet. Det finnes en katalog for matrikkelen, og det er laget et fellesregister for matriklene i 1661, 1665 og 1723, noe som letter bruken av kildene. Deler av materialet er søkbart på Digitalarkivet.

I 1665 ble arbeidet avslutta, men først i 1670 ble kommissariatet formelt nedlagt under en gjennomgang av unødvendige embeter i Norge.

Landkommissærer

Bokholder ved kommissariatet

Bokholder

Det yngre landkommissariatet

Det ble i 1679 utnevnt en landkomissær sønnafjells og en nordafjells. De skulle i likhet med det eldre landkommissariatet ha kontroll over oppebørselen og statsinntektene.

Landkommissariatet ble nedlagt i 1691.

Landkommisær sønnafjells

Landkommissær nordafjells

Kilder