Conrad Langaards tobakksfabrikk

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Langaards Tobakksfabrikk»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Fabrikkbygningen og direktørboligen (t.h.) i Pilestredet. Langaard bodde selv i andre etasje og hadde kontorer i første etasje.
Foto: Oslo Museum (ca 1885).

Conrad Langaards tobakksfabrikk (fra 1962 Conrad Langaard AS) var en tobakksfabrikk som ble startet i 1854 av Conrad Christian Parnemann Langaard i Karl Johans gate etter å ha startet et lite tobakksspinneri i leide lokaler i Storgata 22 i 1849/1850.

Pilestredet

I 1871 flyttet produksjonen til nybygde lokaler i Pilestredet 56, ved siden av broren Mads Ellef Langaards virksomhet Frydenlunds bryggeri.

Langaard var en patriarkalsk og religiøst forankret leder overfor sine arbeidere, og bygde arbeiderboliger, spisesaler i fabrikken, installerte elektrisk lys og ventilasjon og fornyet maskiner og utstyr, noe som bedret både arbeidsforholdene og effektiviteten.

Tobakksfabrikken økte omsetningen og ble etter hvert Norges største tobakksselskap. Allerede ved Langaards død rett før århundreskiftet hadde fabrikken rundt 400 ansatte, og bearbeidet rundt 1/4 av all importert råtobakk til Norge. På det meste var det rundt 500 ansatte, i de første tiårene av 1900-tallet. Den gang var ikke tobakksproduksjon så effektivt som i dag, og var ganske arbeidsintensivt.

Opprinnelig var produktsortimentet egenprodusert skråtobakk, dessuten rulle- og pipetobakk, sigarer, sigaretter og snus. Virksomheten importerte også røykeutstyr, sjokolade og andre sukkervarer.

Skråtobakksfabrikken

Skråtobakksproduksjonen var mannsdominert.

Skråtobakk var opprinnelige fabrikkens største og viktigste produktet. Skråtobakk er tobakksblader som tilføres smak med ulike sauser, sorteres i dekks- og innleggsblad og spinnes deretter til en tauform, en slags streng fra den tykkeste til den tynneste. Skråtobakken ble deretter deretter forarbeidet til ruller med en bestemt vekt den riktige vekt, og rullene gjennomgikk en lang og omhyggelig pressingsprosess.

Skråtobakken ble solgt på kveiler, og kunden tygget biter av denne. Her produserte også fabrikken tidlig det beslektede produktet snus, som ikke spinnes, men gjæres og deretter males til pulver. Blant de meste kjente merkene var finsnusene «Svensk snus nr. 1» og «Diamant snus» og i grovsnusen «Rapé nr. 3».

Sigarfabrikken

Sigarproduksjonen var kvinnearbeidsplass.

Virksomhetens første røykeprodukter var egenproduserete og importerte sigarer. Blant de mest kjente merkene var «Region», «Rosa Primera» og «Bella Rosa», samt ikke minst de håndlagede «Langaards Havanna Whiffs».

Røyketobakkfabrikken

Røyketobakkfabrikken, kalt «Karveriet» fremstilte alle typer røyketobakk, og blant de mest kjente merkene var «Karvet-Blad» med et vikingeskip med kjennemerke og «Mixture» i en kjent, grønn eske, og den mer eksklusive «Four Crown». Etter hvert kom også de billigere og mildere merkene «M. M. M. – Min Milde Mixture» og «Langaards Superior Mixture Extra», samt «Trønder Mixture». Av piptobakk var særlig «Portorico nr. 1» et kjent merke.

Sigarettfabrikken

Også sigarettproduksjonen var kvinnearbeidsplass.

På 1890-tallet startet Langaards sigarettproduksjon som den første i landet. Denne ble stadig mer industrialisert og fabrikken la vekt på å hele tiden ha det mest moderne utstyret, på 1930-tallet kunne enkelte av de nyeste maskinene produsere rundt 500 000 sigaretter hver dag. Det ble produsert og solgt i ulike kvaliteter av importerte merker som Frisco og Longfellow, og egne merker som «Cooly», «Frisco», «Good Luck», «Jolly», virginiacigaretten «Tiptop» og den orientalske «Milo».

Oppkjøp av andre fabrikanter

I siste halvdel av 1900-tallet kjøpte Langaard opp konkurrerende tobakksfabrikker. I 1959 ble Carl F & Glott a/s forenede tobakksfabrikker overtatt. Dette var et fusjonert selskap fra 1949 av tobakksfabrikken Carl F. Johannessens Tobaksfabrik, som ble startet i Christiania i 1869 og lå opprinnelig i bakbygningen i Norderhovgata 4 på Kampen og flyttet i 1890 til Karl XIIs gate 4 på Vaterland, og Moritz Glotts Cigar & Cigaretfrabrik med 150 ansatte som startet i 1895. Carl F & Glott holdt til i Torggata 33 hvor Glott hadde flyttet til i 1913.

Langaard fikk agenturet for salg av Marlboro-produktene gjennom oppkjøpet av firmaet Fredrik Jebe & Co. i Welhavensgate 9 i 1970-årene.

I dag

Olav Thon-gruppen kjøpte fabrikken i 1986, og produksjonen ble lagt ned i 1988. Conrad Langaard AS flyttet da til Alnabru og holder idag til i Verkseier Furulunds vei 4. Selskapet er videreført som er et rent handelsselskap som hovedsakelig importerer tobakksvarer, som sigaretter, snus, rulletobakk, pipetobakk, sigarillos, lightere og annet tobakkstilbehør. Selskapet hadde i 2017 en omsetning på 94,5 millioner og 21 ansatte. i november 2018 overtok selskapet Gottit AS som datterselskap, og dette leverer produkter innen sjokolade og sukkervarer, energibarer, småsnacks og drikke.

Det første anlegget i Pilestredet, fabrikkbygningen, direktørbolig, port og det tilhørende utearealet («hensynssone») ble vernet etter Plan- og bygningsloven 24. november 2004.

Galleri

Kilder

Eksterne lenker


Koordinater: 59.92408° N 10.73152° Ø