Legevintergrønn i Østfold
Legevintergrønn er en spontan art med østlig utbredelse i Østfold. Legevintergrønn er en av to underarter av storvintergrønn. Den vokser på god moldjord i både bar- og løvskoger, og på myrkanter.
Hyppighet og utbredelse
Legevintergrønn er spontan og er ganske sjelden i 5x5-kmskalen og spredt 1x1-kmskalen. Den har en østlig utbredelse[1].
Økologi
I Østfold vokser Legevintergrønn på frisk til fuktig, noe næringsrik jord i bar-, løv og blandingsskoger. Den opptrer ofte grupper i lysninger i skogen og i skogbryn[2].
Oppdagelseshistorikk
Legevintergrønn ble først samlet av Robert Collett i 1865 på «Vesterøen, en af Hvalerøene»[3]. Legevintergrønn omtales først av Jacob Nicolai Wilse i 1779. «Skade at denne næsten altid grønne Urt ey vil lade seg forplante i Haven»[4].
Utviklingstrekk, endringer i tid og rom
I Bohuslän beskrives det at legevintergrønn også vokser i hager og gressmark som gror igjen av osp og bjørk[2]. Gjengroing er en klar tendens i Østfold også, så det bør ikke ble færre vokseplasser for arten.
Forvaltningsstatus
Legevintergrønn regnes som spontan og livskraftig (LC)[5].
Kulturhistorie
Ova Arbo Høeg skriver i Planter og tradisjoner[6] at i Spydeberg ble legevintergrønn brukt mot sviende øyne.
Kilder og litteratur
- ↑ Legevintergrønn i Østfold, kart, grafer og nøkkeltall. Nettsiden Østfoldbotanikk.
- ↑ 2,0 2,1 Blomgren, Evastina, Eva Falk & Birgitta Herloff (red.) 2011. Bohusläns flora. - Föreningen Bohusläns flora. Uddevalla. 731 s.
- ↑ Collett, Robert 21.6.1865. Herbarieark digitalt på GBIF.
- ↑ Wilse, Jacob Nicolai 1779. Physisk, oeconomisk og statistisk Beskrivelse over Spydeberg Præstegjeld og Egn i Aggershuus-Stift udi Norge og i Anledning deraf adskillelige Afhandlinger og Anmerkninger deels i Norge i Almindelighet, deels dens Østre Kant i Særdeleshet vedkommende. - Schwach, Christiania. 588s. + 2 kart. [Nytrykk Halden 1920]. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- ↑ Ekspertkomité for rødlisting av karplanter. Vurdering av «Art på norsk og latin» for Norge. Rødlista for arter, siste versjon. Nettside hos Artsdatabanken.
- ↑ Høeg, O. A. (1975) Planter og tradisjoner: floraen i levende tale og tradisjon i Norge 1923-1925. Digital versjon på nettbiblioteket.
Eksterne lenker
- Art, Arter på nett, Artsdatabanken
- Art hos Store norske leksikon
- Art hos Norsk Wikipedia (bruk permalenke i venstremenyen)
- Art hos Artsdatabanken
(slettes når det ikke finnes på aktuelt nettsted)