Leif Christoffersen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Leif Frithjof Christoffersen (født 1. oktober 1906 i Larvik, død 15. desember 1976 i Hol) var klarinettist, saksofonist, orkesterleder, kor- og korpsdirigent samt musikklærer. Foreldrene var vognmand Edvard Christoffersen (1876–1957) og husmor Alma Agnete, f. Christiansen (1878–). Begge var født i Larvik. Ifølge folketellingene 1910 og 1920 var barndomshjemmet Dronningens gate 20 på Torstrand, som ble revet i 1963.

Christoffersen giftet seg 13. juni 1934 med Helene Jacobsen fra Tromsø.

I Larvik

Christoffersen hadde på Torstrand skole Magnus Kjær som sanglærer, og han underviste blant annet sine elever i direksjon. På middelskolen var Oscar Meier-Hansen en skattet lærer som ga mange gode innblikk i musikkens ABC.

Christoffersen var med i Larvik Guttemusikkorps fra det ble stiftet 26. april 1917. Thorleif Fjellanger og Christoffersen ble ansatt som guttemusikkorpsets hjelpedirigenter i Konrad Bergs instruktørtid i 1927.

Christoffersen spilte også førsteklarinett i Larviks Ungdoms Musikkorps. Han var dets formann i 1931.

Sammen med tolv andre gutter hadde Christoffersen sitt eget jazzband, Funny Fellows, som dro rundt i hele Vestfold og holdt konserter.

Christoffersen var i 1942 instruktør for Larvik Munnspillorkester.

I Bergen og Hordaland

Christoffersen kom til Bergen i 1933. Han spilte i Bergens Symfoniorkester og i Bergen radioeensemble. Christoffersen var også instruktør for Bergen Munnspillorkester («Tjuagutta») og andre orkestre i Bergen. Han spilte klarinett og bassklarinett i Musikselskabet Harmoniens orkester. I 1940-årene ledet Christoffersen også sitt eget danseorkester. Dirigent for Musikkforeningen «Skald».

Han var dirigent for Bergens Arbeidersangerforbund, Fana Musikklag, Flesland Musikklag og Laksevåg Musikkforening.

Herberth-revyen

Etter flere års stasjonært musikkliv i Bergen, følte Christoffersen at det var artig med litt avveksling. Han ble derfor med som klarinettist og saksofonist i orkesteret til Herberth-revyen, som i 1958 reiste land og strand rundt i Norge fram til den ble avsluttet i Kirkenes.

På Geilo

Christoffersen flyttet i 1958 til Geilo og ble samme år fast ansatt som sang- og musikklærer ved skolene i Hol. Han kom således også til å virke i Dagali. Christoffersen var aktiv innen det frivillige musikklivet og var dirigent for Geilo Musikklag 1958–1976 og Geilo Sangkor.

Leif Christoffersen var også den første dirigenten til Hovet skolemusikkorps, som ble stiftet i 1958.

Han var reiseinstruktør for Buskerud krets av Norges Musikkorpsforbund.

Konserter i Larvik

Christoffersen (saksofon) holdt en populærkonsert i Bøkeskogen 2. september 1930 sammen med Ole Bugge (fiolin) og Oscar Meier-Hansen (piano). På Larvik Salongorkesters konsert sammesteds 22. juli 1936 spilte Christoffersen en rekke saksofonsoli, både klassiske stykker og jazz.

Christoffersen (klarinett) – assistert av Bugge (fiolin) og Thorbjørn Valter (piano) – holdt 6. juli 1938 en konsert i Bøkeskogen. Han ga 4. august 1942 som klarinettist en konsert der sammen med Erik Dalsrud (piano), broren Albert Christoffersen (gitar) og Eilert Rustad Eriksen (kontrabass).

Komponist

I anledning 90-årsjubileet til Markens Bataljon i 1949 overrakte formannen Trygve Osberg marsjen «Sang for Markens Bataljon», som var komponert av Christoffersen. Teksten ble skrevet av Peter Møller. Marsjen ble framført under stor begeistring 29. mai samme år.

Utmerkelser

Christoffersen mottok Ole Bull-stipendiet to ganger. Han ble 10. juni 1972 tildelt «hederstegnet for dirigenter m/diplom» fra Norges Musikkorpsforbund.

Kilder