Leksikon:Dåpsvann

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Dåpsvann, det vann som ble brukt ved dåp (s.d.). I middelalderen ble både døpefont (s.d.) og dåpsvann innviet en gang i året, og dåpsvann ble deretter oppbevart i døpefonten. Når dåpsvann skulle tømmes ut, måtte det skje inne i kirken eller i hvert fall på viet jord. Reformasjonen fjernet en egen innvielse av dåpsvann, men fastholdt at det skulle være rent. Antagelig har man også – om ikke for annet så for å hindre «overtroisk» bruk av dåpsvann – lenge fortsatt med å helle det på viet jord.

I folketradisjonen var dåpsvann tillagt helbredende og styrkende kraft. Et spesielt skjebnefellesskap kunne tillegges barn som var «døpt i samme vann». A.B.A.

Historisk leksikon.jpg
Norsk historisk leksikon. Kultur og samfunn ca. 1500 – ca. 1800
Hovedside  | Forord  | Forkortelser  | Forfattere  | Artikler  | Kilder og litteratur
Copyright
Denne artikkelen, med evt tilhørende illustrasjoner, er hentet fra Norsk historisk leksikon 2. utgave, 3. opplag (2004), og er beskyttet av opphavsrett. Den publiseres på lokalhistoriewiki.no etter avtale med Cappelen Damm forlag. Formateringen er tilpasset wikipublisering og forkortelser er skrevet helt ut, men teksten er ellers ikke endret i forhold til den trykte utgaven av oppslagsverket. Videre bruk av tekst eller illustrasjoner forutsetter avtale med Cappelen forlag.