Liljen (fiskeskøyte 1909)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Liljen
Liljen.jpg
Egennavn: Liljen
Båttype Fiskeskøyte
Byggeår 1909
Framdriftsmidler: Motor
Kommune Horten kommune
Lagstilhørighet: Hortenstangen kystlag
Nåværende eier: Hortenstangen kystlag


M/K «Liljen» ble bygget på BjørkedalenSunnmøre som klinkbygg i 1909. Seilte under navnet «Rapid». Eier i 1920 er Patr. Andreas Haavik. Båtens kjennemerke var SF 63 S, hjemmehørende i Selje merkedistrikt. Rykter, som ikke er verifiserte, forteller at båten deltok i «Englandsfarten» under krigen. Båten ble solgt til Gunnar Fjellby, Hareid, etter krigen og er i 1948 oppført med navnet M/K «Reform».

Fram til 1939 hadde skuta en 11 hk Gideon - maskin, deretter en 15 hk Union til 1948 da den fikk en 22 hk Volda. På 1960 - tallet gikk båten som legebåt og fraktbåt på Tysnes, og hadde mange år på fiske i Sund kommune.

Fra ca 1976 er «Liljen» i Bergen Krets av Norsk Sjøguttspeiderforbunds eie. Da blir båten i 1981 gjenstand for en omfattende renovering, og maskinen blir byttet ut i en 6 sylindret Ford Saabb - motor med PRM - gear og 100 hk. Hydraulisk styremaskin blir også installert. Ny stavn, ny innredning og radio og ekkolodd blir montert ombord. Fra ca. 1994 er båten hjemmehørende i Skudeneshavn og har fått navnet «Karmøyfjord».

Den 19.11. 2010 blir «Liljen» overtatt av Hortenstangen kystlag fra Holmestrand kommune for kr. 10 000, etter at båten hadde forlist ved kai i Holmestrand. Kjøper har forpliktet seg til å la Holmestrand kommune disponere «Liljen» inntil 12 virkedager i sommerhalvåret i 7 år fra båten igjen er i sjødyktig stand. Arbeidet med å klargjøre båten til bruk nærmer seg nå slutten.

I dag har «Liljen» en 140 hk Cumming diesel.

Sommeren 2011 ble «Liljen» landsatt på H.I.P. og gjennomgikk omfattende vedlikehold. Ved landsettingen «slapp» flere av kjølboltene, noe som skapte bekymring blant lagets medlemmer. Vi måtte sette inn 8 nye bolter, et krevende arbeid som gikk meget bra! Skroget ble skrapt, «farmet», mønjet og malt under vannlinjen, skrapt og oljet over. Franske treskruer ble satt inn som ekstra forsikring i noen av spantene. Utskifting av dårlig treverk ble også foretatt, og deler av dekket ble skrapt og oljet. Skansekledning, overbygning og styrehus ble malt og lakket. Deler av elektrisk anlegg ble lagt på nytt, og maskinen fikk nødvendig ettersyn.