Lommedalen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Flyfoto av øvre del av Lommedalen i 1973.
Foto: AB-leksikon

Lommedalen er en dal og boligstrøk i vestre Bærum, som går fra i sør ved Lommedalen kirke. Nord for kirken ligger de tre Skollerud-gårdene. Rett ved kirken ligger Mølladammen ungdomsskole, og på motsatt side av Lommedalsveien går Skarvaveien opp til boligfeltet Skarva og Skarva ungdomsskole. Lenger opp på østsiden av dalen ligger Bærum Golfklubbs bane på jordene til Hellerud og Burudvann – lommedølenes badeparadis. På motsatt side av dalen ligger alpinanlegget Krydsbybakken og boligfeltet Goslia og Hauggårdene Nedre, Øvre Haug og den tidligere husmannsplassen Nordre Haug under Øvre Haug.

Ved Skolegata lenger opp finnes de fleste sentrumsfunksjonene i Lommedalen: eldresenter med hjemmebaserte tjenester, boliger med service, seniorsenter, dagsenter og aldersleiligheter. Her ligger også Trulsrud-gårdene og Lommedalen skole og idrettspark med fotballbaner og idrettshall med foredragssal. Gamleveien («Den gamle Kongevei over Krokskogen») går nordover parallelt med Lommedalsveien, forbi Bjerke-gårdene til Jo(h)nsrud-gårdene ved inngangen til Krokskogen. Jordveien mellom de to gårdene er i dag lagt ut til golfbane. På Øvre Johnsrud var det gjestgiveri i mer enn 200 år frem til 1860-årene.

Lenger ned, på østsiden av dalen, ligger Kirkeby-gårdene og forsamlingslokalet Solhaug, oppført i 1898 av ungdomslaget Lausprett og senere påbygd og modernisert. Videre oppover ligger gårdene Guriby, Åmot og Vensås. Ved Bykrysset finnes parkeringsplass for turfolket som skal nordvestover langs Lomma eller nordover mot Aurevann, Byvann, Småvann eller Trehørningen. Markatravere som skal mot Kampen og Setervann, parkerer på Tobonn. Tolverudveien fører til Lommedalsbanen, en smalsporet jernbane med et lite damplokomotiv og åpne passasjervogner. Banen kjøres i hele sommerhalvåret og er svært populær blant barn i alle aldre.

Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Lommedalen er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.


Koordinater: 59.9549089° N 10.4896554° Ø