M/S «Grytøy»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
M/S Grytøy ved kai i Oslo 2005, der den lå for salgsvisning.
Foto: Gunnar Reppen (2005).

M/S «Grytøy» gikk i fast rute mellom Harstad og Grytøya og var et kjent syn ved kaia i Harstad i mange år. På folkemunne gikk den gjerne under betegnelsen «Grytlandsferga». Den tilhørte Grytøy-Harstad Fergeselskap AS inntil 14. oktober 1974, da TFDS overtok driften av den og M/S «Klakken». Året etter kjøpte TFDS hele Harstad-rederiet. M/S «Brattvåg» ble da sagt opp og «Grytøy» gikk over til fart på Borkenes-Godfjord.

«Grytøy» ble bygd 1954 ved Vaagland Båtbyggeri, Nordmøre og var på 17,34 bro. tonn. Hun hadde da en 120 hk tosylindret Brunvoll som senere ble byttet til en 300 hk tresylindret Wichmann diesel, som ga en marsjfart på 10 knop. Det betyr at den brukte ca. 35 minutter fra Harstad til Lundenes. Hun kunne ta 90 passasjerer.

Håvard Hansen fortalte til Harstad Tidende den 25. mai 2005 at hans far, som var kokk ombord, hadde fortalt at «Grytøy» var en god sjøbåt som dro med seg mye sjø og laget digre bølger med skarp rygg. Hun gikk i sin tid fra Grøtavær kl. 05.00 om morgenen og stoppet på opprop i Dale, Ytre- og Indre Elgsnes, og videre til Aun, Lundenes, Hagan og Harstad - med retur om kvelden. Hun gikk også turer til Kjøtta, Sandsøy, Bjarkøy og Meløyvær. Hester og kyr ble heist om bord med broker og senere i båser.

I 1982 ble båten solgt til Olav Berg, Leksa. Senere ble den videresolgt, og i 2005 ble den observert ved Vippetangen i Oslo (hvor bildet er tatt), og den var igjen avertert til salgs. 3. mai 2011 kunne Harstad Tidende melde at det var krefter i gang for å kjøpe båten tilbake til Harstad for bruk i turistøyemed.

Kilder