M/S «Hensigten»
M/S Hensigten skiftet navn fire ganger og hadde mange eiere som brukte den til forskjellige oppdrag. Den ble bygd i Rendsburg i Tyskland i 1909 og ble sjøsatt med navnet «Alfred». Den ble satt i fart på kysten av Frankrike og Tyskland og kanalene der omkring. I 1926 ble den overtatt av kaptein Jakob Hinrich Finck og fortsatte i samme fart.
Senere samme år ble skipet solgt til Sverige og forandret navn til «Vera» med hjemstavn Ålabodarna, eier Johannes Olsson. Seilasen ble nå vesentlig i Østersjøen, men også turer til Tyskland og Danmark. Skuten var rigget som galeas og hadde bare seil til 1927, da det ble montert motor og bygget styrehus.
Fra 1932 til 1934 ble skuten disponert av Hjalmar Person. Etter denne korte perioden ble «Vera» igjen solgt, nå til A/B Svea Hønsfoder, Mønserås, som satte den i fart på svenskekysten med fabrikkens produkter.
Bilen overtok transporten etter hvert og i 1945 ble skuten solgt til Bergings & Dykeri A/B Neptun, Stockholm. I 1946-47 gjennomgikk «Vera» en grundig reparasjon ved A/B Holms Varv i Råå. Skipet hadde i storm søkt nødhavn i Simrishamn. Ved innløpet til havnen ble skuten tatt av en sjø som satte den tørt opp på moloen. Etter at stormen ga seg ble den brakt flott med forskjellige hjelpemidler. Samtidig med reparasjonen ble en 80 hk Säfle motor montert.
I 1950 kjøpte Arthur Johanson, Karlskrona skuten og seilte i fraktfart, vesentlig med gjødning fra Herøya ved Porsgrunn til forskjellige steder i Sverige. J. Henrikssen, Kungshavn overtok «Vera» i 1952 og fortsatte med samme seilasen. Navnet ble forandret til «Kungsvik».
Dette navnet ble ikke av lang varighet, da skuten allerede et år etter, i 1953, ble solgt og innført til Norge med navnet «Hensigten», av Rolf Kr. Danielsen, Snig. Skuten ble igjen reparert og ombygd en del ved Høllen Skipsverft i Søgne, og rutefart mellom Kristiansand og Oslo ble fartøyets oppgave i flere år. Rolf Tobiassen var medeier i ca. to år, til han overtok Vestnes Kolonial i Mandal.
I 1963 overtok Reinert Bentsen, Snig «Hensigten» og fortsatte en tid i samme fart. Transporten fikk en brå slutt, da skuten i 1976 kolliderte med en møtende båt i Lyngørleia. «Hensigten» ble kondemnert og slettet av registeret. Den ble likevel solgt til Kåre Misje, Bergen, og videre til Høylandsbygd i ytre Hardanger, der den ble brukt som lekter.
Kunne skuten skrive sin historie ble boken tykk og mange hendelser ble nevnt, de fleste sikkert fra storm og uvær på havet. Vi tar likevel med en historie fra en vanlig dag, fredag 26. september 1958. «Hensigten» var i sin rute i Oslo den dagen og skulle laste en del stål på overtid fra Akers Mek. Verksted. Skipper Bjørn Danielsen, Willy Ellefsen og Torger Mørkesdal var ombord. Ferdig lastet gikk fartøyet fra kaien ca kl. 18 for å gå til ekspedisjonens lagerskur på Festningsbryggen.
Hva som skjedde mellom kl. 18 og 19 lar vi Aftenposten fortelle om:
Oslo havnevesens inspeksjonsbåt «Jarl» ble rammet av en eksplosjonsartet brann bare 100 meter utenfor Akers Mek. Verksteds flytedokk ved 18-tiden i går. Det var 11 mennesker ombord i båten, bl.a. havnevesenets havne- og trafikkomite, som består av høyesterettsadvokat E. Torkildsen, politimester Sigurd Skalmerud, havnesjef Thomas Jacobsen, direktør Jon Skotte, sekretær Inge Hasund, havnekaptein Gottfred Samuelsen og bryggearbeider Kristian Råer. Båten ble ført av havnebetjent Roar Teigen.
Brannen utviklet seg med voldsom hastighet, etter en eksplosjon i eller under motoren. Direktør Jon Skotte og sekretær Hasund måtte øyeblikkelig hoppe til sjøs, mens de ni andre, som oppholdt seg på bakken, ble tatt ombord i «Hensigten» av Mandal, som gikk ut fra Akershuskaien. Flere av dem fikk klærne ødelagt, og det var absolutt i siste liten at hjelpen kom. Hvis mannskapet på «Hensigten» ikke hadde handlet så raskt som det gjorde, er det fare for at menneskeliv ville gått tapt, «Hensigten», som befant seg 2-300 meter unna, satte straks kursen mot den brennende båten, tok opp direktør Skotte og sekretær Hasund fra sjøen og de ni andre fra bakken på «Jarl». Etter hva Aftenposten forstår ble politimester Skalmerud, sekretær Hasund og bryggearbeider Råer skadet i selve eksplosjonsøyeblikket. Havnekaptein Samuelsen fikk brent hull i hele buksebaken, men han tok det med humør da Aftenposten snakket med ham på Akershuskaien like etter at de var satt i land. Direktør Skotte stod alene akterut, og han hoppet i sjøen et minutt eller to før «Hensigten» kom frem, fortalte sekretær Hasund i går kveld etter at han var kommet hjem fra Legevakten. Jeg stod på bakken sammen med de andre, men nærmest flammene. Det ble så varmt at også jeg måtte hoppe i sjøen umiddelbart før «Hensigten» var fremme. Det ble straks kastet ut et tau, og noen sekunder etter var jeg halt ombord i «Hensigten». Hasund regner med at det bare tok mellom 3 og 5 minutter fra eksplosjonen skjedde til de alle var reddet. Ellers gir alle skipper Bjørn Danielsen på frakteskuten «Hensigten» av Mandal honnør for den raske måte han opptrådte på. Skipper og mannskap på «Hensigten» ble overrakt gaver fra politi og havnemyndigheter, som takk for den forte og korrekte redning av elleve mennesker fra den brennende havnebåten «Jarl». | ||
Kilder
- Danielsen, Rolf Kr.: Frakteskuter og fraktemenn : trekk av fraktfartens historie, 1991 (Hovedartikkelen er hentet fra denne boken.)
- Norsk Skipsfartshistorisk Selskap [1]