Markveien 57 (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Markveien 57. Hovedfasaden til høyre mot Korsgata.
Foto: Mahlum (2006).
Plakett på veggen som forteller at bygningen er tildelt Houens diplom i 1923.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013).

Markveien 57 i Bydel Grünerløkka i Oslo ble bygget i 1919 som Losjihus for Menn også kalt Grünerløkka hybelhus. Arktiteker var Christian Morgenstierne og Arne Eide og disse ble i 1923 tildelt Houens diplom for god arkitektur for dette.

Bygningen

Bygningen er oppført i nordisk nybarokk i fire etasjer samt loftetasje under mansardtaket og har mange fine detaljer i fasaden, som smijernslamper og kommunens våpen i rokokkoutforming over inngangspartiet i hovedfasaden som vender ut mot Korsgata. Fasaden for øvrig er glattpusset. Midtaksen på hovedfasaden har en høy oktogonal takrytter med barokkhjelm.

Første etasje har forretningslokaler og -vinduer, her lå tidligere Erlings Kro med inngang fra Markveien. Andre etasje har høye, markerte vinduer med grått bånd, mens de øvrige etasjene er enkle uten ornamentikk eller andre virkemidler.

Bruk

Grünerløkka hybelhus var et kommunalt losjihus for menn med 77 plasser og er et typisk eksempel på kommunal boligbygging fra denne tiden, hvor man ønsket å bygge gode og sunne boliger også for byens vanskeligstilte.

I dag brukes bygningen som bydelsadministrasjon for Bydel Grünerløkka.

Kilder


Koordinater: 59.92004° N 10.75711° Ø