Minnesota

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over Minnesota.

Minnesota (fork. MN eller Minn.) er en delstat i Midtvesten i USA. Den ligger ved den øvre delen av Mississippi, og grenser til Canada i nord, Lake Superior og Wisconsin i øst, Iowa i sør og Nord-Dakota og Sør-Dakota i vest. Navnet kommer fra sioux minne som betyr 'vann' og sota som betyr 'himmelfarget', og refererer til de mange innsjøene som speiler den blå himmelen på klare dager.

Utdypende artikkel: Utvandringen til Amerika

Delstaten var mål for et betydelig antall norske utvandrere på 1800-tallet. Koloniseringa starta fra New England på USAs østkyst i 1860-åra, og skjøt særlig fart i 1880-åra. De første slo seg den i de fruktbare områdene i Wisconsin og Illinois, og derfra videre vestover til Minnesota og Dakotaterritoriet, fra 1889 Nord- og Sør-Dakota.

Flere hundre tusen av Minnesotas drøyt fem millioner innbyggere er av norsk avstamning. I folketellinga i 2010 oppga hele 16,8 prosent av befolkninga at de var norskætta og dette er den høyeste andelen av delstatene i USA . Også delstatens største by, Minneapolis fikk en betydelig mengde norske innvandrere, hvor også hovedkontoret til organisasjonen Sons of Norway ligger. Også svensker reiste til Minnesota i stort antall, og selv om tyskerne utgjorde den største folkegruppa, var det ikke før i 1908 at den første ikke-skandinaviske guvernøren ble valgt. Knute Nelson fra Voss ble guvernør i 1892, og i 1895 ble han den første skandinaven som ble valgt som senator. Den norske furua (Red Pine eller Norway Pine) er delstatstreet.

Det norske og skandinaviske nærværet skal ha satt sitt preg på ulike sider ved Minnesotas kultur, både organisering av en rekke fellestiltak som kooperasjoner, luthersk kristendom, landbruksfellesskap og mattradisjoner. Også dialekten har preg av skandinavisk uttale og lingvister har gitt den regionale dialekten som brukes i Minnesota, det østlige Nord- og Sør-Dakota, vestlige Wisconsin og det nordlige Iowa et eget navn, «Upper Midwestern English». Kjennetegn ved denne er blant annet bruk av en lang «O», for eksempel uttales delstatens navn mer norsk, som Minnesooota. Også uttrykket «uff da» kan høres i disse områdene, og i stedet for å si «Come along» eller «Come on», kan en si «Come with», noe som ikke gir mening for andre amerikanere som vil oppfatte dette som en avbrudt setning. Også folk uten skandinavisk eller tysk bakgrunn bruker også disse språklige særegenhetene.

Det bølgende slettelandet som krysses av en rekke elver er frodig, og norske farmere fant et klima som minner om det norske, med tempererte sommere og kalde vintre. Mange av dem bytta ut en liten husmannsplass i Norge med en betydelig større homestead i Minnesota.

Galleri

Kilder