Mona Abdinur (1993–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Mona Abdinur (1993-2011)»)
Hopp til navigering Hopp til søk
"Mona Abdinur 18 år" er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022)
Folk oppfordres til å ta på de inngraverte navnene, slik at de blir blankere og blankere med årene.
Foto: Skjermdump NRK (2022)
Detalj fra 22. juli-minnesmerket "Lysningen" ute på Utøya: Mona M. Abdinur, 18 år.
Foto: Eva Rogneflåten (2023)
22.juli-senterets bursdagsblomst til Mona Abdinur, 3. februar 2023.
Foto: Skjermdump 22. juli-senterets Facebookside

Mona Abdinur (født 3. februar 1993, død 22. juli 2011) var ei av AUF-erne fra Oslo som ble drept i terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011, utført av den høyreekstreme Anders Behring Breivik. Hun var i Lillesalen i Kafébygget på Utøya. Mona Abdinur var en engasjert ungdomspolitiker. Hun var særlig opptatt av flerkulturelle spørsmål i politikken. I tillegg var hun aktiv innen dans, musikk og sang og en kjent skikkelse i lokalmiljøet på Søndre Nordstrand.

Utdannelse og yrke

Hun gikk på studiespesialisering på Ulsrud videregående skole.

Minnestund på Ulsrud videregående skole

Mandag 22. august 2011 innleda Ulsrud videregående skole skoleåret med en minnestund for å hedre Mona Abdinur. Skolen flagga på halv stang og aulaen var pynta med blomster, lys og bilde av Mona. Nyinnsatt rektor Davis Dunlop innleda og leste både fra Facebook, minnesider og kondolanseprotokoll. «- Mona hadde glimt i øyet og et smil som bredte seg fra A-blokka til idrettshallen», sa han. Han sa også to den fullsatte aulaen: « - Denne byen trenger en skole som Ulsrud med elever som bryr seg om hverandre og er opptatt av det indre. Hadde Mona vært her i dag hadde hun elsket å se det samholdet dere viser.» Monas famille var tilstede på minnemarkeringa.

Nordahl Griegs «Til ungdommen» ble framført av Karoline Torkildsen og Stein Skøyeneie. Skolevenninne Silje Stavnsborg framførte «You’ve got a friend» av Carol King og Monas favorittsang «Ain’t no mountain high enough» ble spilt over høyttaleranlegget. Venninna Synne Becher hadde laga en video til minne om Mona. Den ble også vist under minnestunden. Etter minnestunden gikk klassene til hvert sitt klasserom, der det var mulighet for å snakke om terrorangrepet og Mona.[1]

Minneord fra AUF og Abeiderpartiet

Mona Abdinur til minne

Mona ble bare 18 år. Vi sørger over en optimistisk og aktiv jente som ble revet bort fra oss i udåden på Utøya.

Våre tanker går til hennes mor og søsken, blant dem hennes lillesøster Amal som selv var på vei over til Utøya den dagen det ufattelige hendte.

Vårt budskap er klart: Vi står sammen med dere i sorgen.

Våre tanker går også til alle andre som sto henne nær. ”Mona var vår sol” sier hennes venner. Hun var snill og grei, tenkte alltid på andre, er ordene hennes krets av ungdom på Bjørndal i Oslo bruker når de omtaler Mona. For dem er sorgen overveldende. Vi føler også med dem i denne tunge tiden. Det er et lyspunkt og en kilde til trøst at vennene står sammen og støtter hverandre. Ugjerningen var brutal og ubegripelig, men den kan ikke ta fra oss håpet. I stedet for hat, har den 22.07 skapt større samhold og kjærlighet.

Mona var en livsglad 18-åring, og brukte tid på både fotball og dansing. Ikke minst var hun engasjert i og opptatt av samfunnet vårt. I AUF var hun aktivt med, hun stilte opp på valgkampsamlinger og på Utøya. Hun likte å være der, ikke bare på grunn av de politiske sakene, men for fellesskapet og samholdet som finnes i AUF. Hun var ifølge sine AUF-venner kul, tøff og en som det var spesielt stas å ha som aktivt medlem. Mona var dessuten uvanlig god i fotball og Oslo AUF sitt beste kort i fjorårets fotballturnering på Utøya. Hun spilte spiss fordi hun var den beste. Mona var av somalisk opprinnelse, og var dermed en av de som brakte det flerkulturelle inn i AUF. Det bringer en egen dimensjon til sorgen, ettersom terroristens mål var det Mona sto for og bidro med til det norske samfunn: Et felleskap som ikke kjenner hudfarge, kjønn eller religion. Mona brakte glede til alle dem som kjente henne. Hun var blant de beste av norsk ungdom. Hun var det nye Oslo og den nye Norge. Det kommer vi aldri til å glemme. Hun vil, til tross for sin unge alder, forbli en stor kilde til inspirasjon. Men først og fremst, hun vil bli dypt savnet av oss alle.

Vi lyser fred over Mona Abdinur sitt minne.

Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna

Jens Stoltenberg, Helga Pedersen, Raymond Johansen

På vegne av AUF og Arbeiderpartiet.[2]

Minnesteder

Etter terrorangrepene ble det reist likearta minnesmerker over hele landet i ofrenes hjemkommuner.

22. juli-senterets bursdagsmarkering

På bursdagen til hvert terroroffer setter 22. juli-senterets ansatte setter en blomst i resepsjonen, tar bilde av den og legger ut en minnetekst på sin Facebook-side. Minneteksten i 2023 lyder:

Glem ikke 🤍

I resepsjonen i 22. juli-senteret finner du 77 ganger i året en liten blomst. Én blomst for hver av de drepte i Regjeringskvartalet og på Utøya. Én blomst for hver bursdag som kommer og går - uten at noen av dem blir eldre.

I dag skulle Mona og Ronja fylt år.

Vi håper alle som besøker oss - skoleelever og andre - fortsetter å huske hva de menneskelige kostnadene av konspirasjonsteorier, vold og terror er. De er mange, de som savner noen hver eneste dag på grunn av 22. juli. Med tiden som går er det ekstra viktig å minne hverandre på. For alt som skulle vært. For alt de kunne blitt.[3]

Utøya har hvert dødsoffer fått sin egen bronsesøyle, der navnet og alder er inngravert. Det er meningen at folk skal ta på det, slik at navnene kommer til å skinne mer og mer jo lenger tid det går. På bursdagene til dødsofrene setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen".

Utøyas bursdagsmarkeing

På bursdagene til dødsofrene setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen". [4]

Minnebok på Utøya

AUF har laga en «minnebok» på Utøya, der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære.

Ettermæle

Mona Abdinurs vei

I 2019 ble det foreslått å endre Marta Steinsviks veiMortensrud i Oslo, på grunn av Steinsviks antisemittisme og antikatolisisme. Saken ble veldig betent, og det har vært mange ulike navneforslag. Bl.a. forslo bydelsrepresentant Sarah Gaulin (Ap) å kalle opp gaten etter Mona Abdinur.[5] Bydelsutvalget i Søndre Nordstrand vedtok på møte 18.02.2021 navneendring fra Marta Steinsvik vei til Mona Abdinurs vei. Forslaget om å endre navn til Mona Abdinurs vei ble vedtatt med 12 stemmer (6A, 2SV, 2R, 1MDG, 1H) mot 3 stemmer (2H, 1F).[6] Navneendring er dermed anbefalt av bydelsutvalget og saken ligger til endelig avgjørelse i bystyret i Oslo.

Referanser

  1. Johansen, Øystein Dahl: Vakkert og kraftfullt. Nordstrands Blad torsdag 25.08.2011, s. 24-25. Digital versjonNettbiblioteket.
  2. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. De kan du lese i minneprotokollen under hver person. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
  3. 22. juli-senterets bursdagshilsen til Mona Abdinur og [[Ronja Søttar Johansen (1994–2011)|Ronja Søttar Johansen]] 3. februar 2023.
  4. Vi minnes 22.juli-ofrene - året rundt. Besøkt 17.04.2023.
  5. Nordeide, Tiril Vik: Ville kalle opp gata etter 18-åring som døde på Utøya. Naboer reagerer på prosessen. 05.03.2021. Besøkt 16.01.2023.
  6. Protokoll fra møte i Søndre Nordstrand bydelsutvalg 18.02.2021 PS 21/25 Navneendring Marta Steinsviks vei.

Kilder og litteratur