Morokulien

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Riksgrensen går tvers gjennom Morokulien Infocenter.
Foto: Stig Rune Pedersen (2007)

Morokulien er et uoffisielt navn på området ved den norsk-svenske grensen, mellom Eidskog kommune i Norge (Hedmark) og Eda kommune i Sverige (Värmland). Selv om det er uoffisielt, er navnet Morokulien likevel nokså innarbeidet. Det kom til etter et norsk-svensk radioprogram sendt herfra i 1959, ledet av Lennart Hyland og Randi Kolstad. Navnet er sammensatt av moro og kul på henholdsvis norsk og svensk. Senere ble det sendt norsk-svenske tv-programmer fra grenseområdet.

Akkurat selve grensen er det reist en bygning (Morokulien Infocenter, etablert 1997), der en halvpart ligger i hvert av landene. Grensen er markert tvers gjennom huset, og er et populært fotomotiv. I Morokulien Infocenter er det etablert felles svensk-norsk turistkontor, arbeidsformidlingssenter og mindre lokaler for utleie til møter.

Ved riksgrensen står Fredsmonumentet som ble avduket 16. august 1914, en 18 meter høy bauta med inskripsjoner på svensk og norsk. Her finnes også en radioamatørstasjon med både svensk og norsk kallesignal (Morokulien amatørradiostasjon, SJ9WL / LG 5LG).

Galleri

Kilder og referanser