Myrkråkefot i Østfold
Myrkråkefot er en spontan, ganske sjelden art hovedsakelig ved vann med sandstrender i skogslandskapet i Østfold.
Hyppighet og utbredelse
Myrkråkefot er ganske sjelden på 5x5 km-skalaen og spredt på 1x1 km-skalaen med en sørøstlig utbredelse i Østfolds skogslandskap. Arten er knyttet til oftest større vann og myrer i såkalte Fjella-ormådene, men den ser ut til å unngå hovedløpene i hovedvassdragene[1][2].
Økologi
Arten er pr. dato ikke knyttet til naturtyper i Natur i Norge. I Østfold finner vi myrkråkefot oftest på åpne flomfastmarker på sand og grus og stein (T18-C-1) hvor den enkelt steder kan være ganske vanlig og tallrik. Dette er gjerne lett regulerte vann. Mer sjelden påtreffes den på svært og temmelig kalkfattige myrflater (V1-C-1). Den er også sjelden gang funnet i fuktige grustak og sidetak på fattigmark og karakteriseres som sterkt endrede fastmarker med dekke av sand eller stein (T35-C-2).
Oppdagelseshistorikk
Myrkråkefot ble først samlet august 1882 på Kirkøy, Hvaler av Elling Ryan[3]. Myrkråkefot er først omtalt i litteraturen i 1876 fra Fredrikstad under navnet Lycopodium inundatum basert observasjon av Axel Blytt[4] (må sjekke Axel Blytts dagbøker).
Utviklingstrekk, endringer i tid og rom
I Bohuslän rapporteres en betydelig tilbakegang siden 1940-50-tallet da har relativt sett færre funn etter 2000[5]. Vi må nok anta det samme i Østfold, med tidligere myrgrøfting, men kanskje også gjengroing langs vann og vassdrag, og kanskje avvikling av dammer i forbindelse med tidligere fløting. Det kan vel hende at tilbakegangen har flatet ut på 2000-tallet.
Forvaltningsstatus
Myrkråkefot er vurdert som nær truet (NT) nasjonalt[6]. Sannsynligvis har den også gått tilbake i Østfold, kanskje spesielt i ytre strøk hvor antall myrer har gått sterkt tilbake etter 2. verdenskrig[7]. Kanskje har en evt. tilbake tilbakegang flatet ut noe, og trolig er den også nær truet i Østfold-sammenheng.
Kilder og litteratur
- ↑ Artsdatabanken. Myrkråkefot i Østfold (grense 2019), historisk utbredelse pr. dato. Nettsiden Artskart.
- ↑ Østfold botaniske forening. Kart, graf og nøkkeltall om myrkråkefot i Østfold. Nettsiden Østfoldbotanikk.
- ↑ Ryan, Elling 8.1882. Herbarieark digitalt på GBIF.
- ↑ Blytt, Axel & Mathias Numsen Blytt 1876. Norges Flora, eller Beskrivelser over de i Norge vildtvoxende Karplanter 3. del: 857-1228 + Tillæg: 1229-1348. - Christiania. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- ↑ Blomgren, Evastina, Eva Falk & Birgitta Herloff (red.) 2011. Bohusläns Flora. - Föreningen Bohusläns Flora, 731 s.
- ↑ Artsdatabankens ekspertkomité, rødlistede karplanter. Vurdering av myrkråkefot Lycopodiella inundata for Norge. Rødlista, siste versjon. Nettside hos Artsdatabanken.
- ↑ Løfall, Bjørn Petter 2016. Myr og myrplanter på full retur i Ytre Østfold. - Natur i Østfold 35 (1-2): 13-37. Digital versjon på Nettbiblioteket.
Eksterne lenker
- Myrkråkefot hos Store norske leksikon
- Myrkråkefot hos Norsk Wikipedia
- Myrkråkefot hos Artsdatabanken