Mysen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Mysen omkring 1920.
Foto: Carl Normann/Nasjonalbiblioteket

Mysen er et tettsted i Indre Østfold kommune. Stedet var administrasjonssenter i Eidsberg kommune før etableringa av storkommunen Indre Østfold i 2020. I 1997 vedtok kommunen bystatus for Mysen.

Tettbebyggelsen er sentrert rundt Mysen stasjon, som er endestasjon for lokaltogforbindelse med Oslo over Østfoldbanens østre linje. Mysen er et viktig kommunikasjonssenter, fordi det også går bussruter videre til resten av indre Østfold.

I 1899 ble Mysen bygningskommune oppretta. Bygningskommuner var områder som var tiltenkt status som selvstendig kommune, og i 1920 ble Mysen kommune utskilt fra Eidsberg. Den ble gjeninnlemma i 1961. Mysen sokn har samme utstrekning som kommunen, som var på bare 1,6 km² og omfatte den sentrale delen av tettstedet.

Heggen og Frøland tingrett holder til på Mysen.

Folkenborg museum er et friluftsmuseum på gården Folkenborg i den sørlige delen av tettstedet. Håkon IV Håkonsson ble født på denne gården. Mot nord, i utkanten av tettstedet, finner man Momarken med travbane og utstillingsplass. Like ved ligger Høytorp fort, som var hovedfestning i forsvarslinja langs Glomma.

Kilder

Flyfoto av Mysen.
Foto: Karl Harstad

Videre lesing

  • Lund, Tore: "Hvorfor skal Mysen forbigåes?" Oppkomsten av et stasjonsbykollektiv i Eidsberg herred 1899-1920. Hovedoppgave i historie, Universitetet i Oslo 1997.

Koordinater: 59.55568° N 11.3259° Ø