NEG 168A Hage og hagestell

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fruktblomstring i Utne i Ullensvang.
Foto: Nasjonalbiblioteket

NEG 168A Hage og hagestell er ei spørjeliste sendt frå Norsk etnologisk gransking i 1994 med tittel Hage og hagestell. Utsendarar var Anne Moestue og Göran Rosander.

Denne spørjelista er sendt ut ilag med NEG 168B Hage og hagestell (kortversjon), og svara til desse to spørjelistene er arkivert under arkivsignaturen NEG 168.

Introduksjon til spørjelista

Denne listen behandler et emne som er kjært for mange: hage og hagestell. I eldre kilder finnes det to ord som er brukt om det vi idag kaller hage. Det gammelnorske ordet hagi hadde betydningen inngjerdet jordstykke. Ordet gardr betød opprinnelig et gjerde (skigard), men er også blitt brukt om det inngjerdete arealet.

Disse gardene har først og fremst vært nyttehager. Prydhagen slik vi kjenner den har også en lang historie i Norge. Ulike historiske og sosiale forhold, vekslende økonomiske perioder og varierende stilarter er faktorer som preger hagens historie.

I løpet av de seneste tiår er det vokst fram en betydelig interesse for historiske hager. En rekke gamle hager betraktes idag som verneverdige kulturminner, beskyttet gjennom Kulturminneloven.

Når vi har valgt hagen som emne for denne spørrelisten er det etter påskyndelse og med hjelp fra en av våre medarbeidere som selv er meget interessert, og som har samlet mange gamle stauder i sin hage på Jevnaker.

Vi er imidlertid ikke bare interessert i de gamle hagene og de historiske sortene. Vi ber dere skrive og fortelle om deres egen hage, slik dere driver den i dag. Men samtidig vil vi gjerne vite mest mulig om hagens historie – lang eller kort – og en eventuell utvikling og forandring som har funnet sted.

Det er slett ikke alle som har en hage i dag. Skriv eventuelt om "din barndoms hage" eller om en hage du har hatt i andre perioder av livet. Hvis din eiendom har noe som kan kalles park, fortell oss om dette. Pass på å datere opplysningene, og fortell hvor i landet de omtalte hager lå/ligger.

Mange har sine hager andre steder enn utenfor stueveggen, f.eks. på hytta. Vi tenker også på kolonihager, parseller, balkong- og verandakasser, "vinterhager" – og for den saks skyld også vinduskarmer. Skriv gjerne om dette, hvis det er her du har dine plante-gleder!

Av praktiske grunner har vi delt inn spørrelisten i flere avsnitt. Ta disposisjonen og spørsmålene som en rettledning om hva vi vil vite noe om. Skriv gjerne fritt hvis du synes det passer deg bedre.

Som vanlig ber vi deg lese godt gjennom hele listen før du begynner å skrive. Send oss gjerne fotografier av hagen din, særlig oversiktsbilder. Bilder av hagearbeid og eldre bilder er vi spesielt interessert i. Du vil også se at vi flere steder ber om grunnriss av hage, bed og omgivelser. Jo mer detaljert du lager disse rissene, jo lettere er det for oss å "forstå" din hage. Lykke til!

Brukt i publikasjonar

Sjå også

Eksterne lenker