Nationen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile; forsiden av den aller første utgaven av Nationen 9. desember 1918.

Nationen er en riksdekkende dagsavis som kom med sin første utgave den 9. desember 1918. Hovedkontoret ligger i Oslo, og avisa har også et kontor i Trondheim og en rekke frilansjournalister rundt om i landet. Avisa kaller seg «distriktenes næringsavis», og legger stor vekt på distriktspolitikk, landbruk, matproduksjon og andre saker knytta til dette. Den var tidligere tilknytta Senterpartiet, men er nå politisk uavhengig. Eieren er Tun Media, der de største eierne er TINE, Norges Bondelag, Nortura, Felleskjøpet Agri og Landkreditt.

Historie

Forløperen for Nationen var Landmandsposten, som ble etablert som organ for Norsk Landmandsforbund i 1897. Avisa sleit med store indre stridigheter, men ble i 1910-åra et viktig organ for bonderørsla. I 1918 ble Nationen grunnlagt som en fortsettelse av Landmandsposten.

Den første redaktøren var Thorvald Aadahl, og han ble sittende helt til 1943. Under hans ledelse hadde avisa et tydelig antisosialistisk preg, og legitimerte de høyreradikale og fascistiske strømningene i bonderørsla i mellomkrigstida. Avisa ble også en uttalt motstander av kriseforliket i 1935. Dette førte til at ledelsen i partiet prøvde å fjerne ham som redaktør, noe de ikke lyktes med. I 1943 gikk avisa inn for en periode, men den ble starta opp igjen etter krigen. Da ble det også oppretta landssviksak mot Aadahl, som ble frikjent. Erling Johnsen kom inn som ny redaktør, men aller viktigst for partiet var det at Hans Holten ble politisk redaktør i 1945. Dermed ble avisa et viktig talerør for Bondepartiet.

I 1972 og 1994 var Nationen en av svært få riksdekkende aviser som sa klart nei til EF/EU.

Nationen gikk over til tabloidformat i 1986, og etablerte nettavis i 2001.

Sjefsredaktører

Se også

Litteratur og kilder