Nesbukta (vei i Asker)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Nesbukta er en vei i Asker. Den går som blindvei østover fra Landøyveien. Sett fra sjøen er Nesbukta beliggende mot Nes gårds tidligere grunn.

Mange av husene her er av nyere dato, eneboliger og flermannsboliger. I tillegg finnes næringsbygg, skole, tidligere verftsbygninger og andre institusjoner. Veien går i dag der sjøen til slutten av middelalderen sto innover. På høyvann ble det så sent som på 1800-tallet dratt en robåt fra Landøybrua og til Nesbukta. Da var følgelig Landøya en reell øy.

Ved fjorden, nær verftet, lå i sin tid en bondekalkovn, som leverte råstoffet til datidens sement (mørtelbasert på brent kalk, vann og sand). En gammel stue på stedet het Nesovnstua. Nes gård hadde en egen strandtomt med brygge til skipsleia nær Hestesund, som med tiden ble skilt ut som eget bruksnummer, inklusive Sundjordet.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Nesbukta (vei i Asker) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.8615760° N 10.5045546° Ø