Nesebuen (fiskeskøyte, 1948)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Nesebuen
Nesebuen.jpg
Egennavn: Nesebuen
Båttype Skøyte
Lengde 47,6 fot
Største bredde 16,4 fot
Byggeår 1947
Båtbygger: H. Gregersen båtbyggeri på Moen
Framdriftsmidler: Motor
Motortype GM Detroit Diesel 186hk
Kommune Risør kommune
Lagstilhørighet: Bragdøya kystlag
Nåværende eier: Bragdøya kystlag

Nesebuen er en 48 fot risørbygd fiskeskøyte fra 1947. Den ble opprinnelig bygd som Galant til Flekkerøya for Peder og Bjarne Pedersen. Siden har den vært som Vårsol i Egersund og sist Nesebuen for Arnfinn og Øystein Fjeldskår i Lindesnes. Fartøyet ble brukt til drivgarnsfiske etter makrell, sildefiske og reketråling. Da Nesebuen skulle kondemneres i 1989 gikk Vest-Agder fylkeskommune v/ Fylkeskonservatoren inn og fikk berget fartøyet fra opphogging. Overdragelsen til Bragdøya kystlag ble gjort etter avtale med Vest-Agder museet som står som juridisk eier, jfr. samme ordning for Pil, Rubb og Solstrand. Nesebuen ble senere sertifisert for passasjerer (30 stk.) og brukes i lagets virksomhet.

Bragdøya kystlag har en avtale med Vest-Agder museet om disponering av båten. Betingelsen for at båten skulle bevares, var nemlig at en institusjon med museumsstatus måtte eie båten. Kystlaget har foreløpig ikke noen slik status, og det er derfor Fylkesmuseet som formelt eier båten. Kystlaget har likevel full disposisjonsrett mot at de tar seg av all restaurering.

Nesebuen var i meget dårlig forfatning da kystlaget overtok den. Det ble lagt ned mange hundre arbeidstimer med frivillig dugnadsinnsats før båten ble i brukbar stand. I løpet av perioden kystlaget har disponert båten, har det blitt gjennomført en del store reparasjoner: Vinteren 1992/93 ble rekke og skansekledning skiftet ut ved Korsvik Båtverksted. Vinteren 1994/95 ble båten slippsatt og kjølbolter skiftet, service ble utført på aksling, ror og gear, og undervannsskroget ble ettersett og stoffet. Passasjersertifikatet ble fornyet i juni 2002 etter en del mindre pålegg fra Skipskontrollen. Vinteren 2002 ble det skiftet noen bordganger i skutesiden. Det foregår stadig mindre reparasjoner og det foregår kontinuerlig vedlikeholdsarbeid på Nesebuen.

Fra og med høsten 2011 blir Nesebuen tatt ut av drift for å gjennomgå et stor og omfattende restaureringsprosjekt. Styrehus og master tas av båten primært for å skifte dekk, samtidig blir maskinen løftes på land for kontroll, og giret blir sendt til overhaling på autorisert verksted. Flere dekksbjelker samt en god del rekkestøtter blir skiftet ut, og det blir lagt nye rekker på båten.

Hva angår tidspunkt for ferdigstillelse, er det mest sannsynelige våren 2015, og båten kan følgelig ikke leies i denne perioden. I så fall blir informasjon lagt ut her.