Nicolai Flyg

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Nicolai Flygs hus i Kongens gate 5. Det ble oppført i 1640 og revet tidlig i 1950-åra.
Foto: Anders Beer Wilse (1902)

Nicolai Flyg (død 1701 i Christiania) var mestermann i Christiania på slutten av 1600-tallet. Han skiller seg ut blant byens skarprettere ved at han ser ut til å ha hatt en nokså høy sosial status, mens de andre i embetet på denne tida normalt ble rangert ganske lavt. Han var også temmelig velstående.

Flyg er nevnt som mestermann fra 1680-åra og ut 1690-åra, antagelig til sin død. Ved begravelsen er han nevnt i kirkeboka som Nicolai Scarfricter, så det virker som om han hadde jobben livet ut, såfremt dette ikke er noe som hang igjen fra tidligere. Han virka som skarpretter mellom Jacob Josten og dennes sønn Just Jacobsen Møller. I 1690 eide Flyg Kongens gate 5, som den gang var en toetasjes gård fra 1640. Gården ble revet i 1950-åra, men et stukktak fra 1662, som altså var der fra Flyg bodde i huset, er bevart på Norsk Folkemuseum. Huset var taksert til hele 1400 riksdaler; til sammenligning skaffet etterfølgeren Just Jacobsen Møller seg en bolig i det fattige Bergfjerdingen til en pris av 63 riksdaler. Etter Flyg bodde blant annet rådmannen i huset.

Skiftet etter Nicolai Flyg nevner en del interessante eiendeler. Det fantes malte portretter av ham selv, hans kone Isabella Rebers og deres lille datter. Disse kan rimeligvis knyttes til en episode der Abraham kontrafejer krevde penger av Flyg. En kontrafeier malte særlig portretter, så det dreier seg sannsynligvis om regning på portrettene som er nevnt i skiftet. Flyg må ha hatt likviditetsproblemer, for han måtte selge en beslått kiste og ei blårandet underdyne for å betale regninga. Det ble også utført arbeid av Giert billedhugger, uten at vi vet hva dette kan ha vært. Ellers i skiftet nevnes et gullkjede, en rekke sølvgjenstander inkludert ur og spaserstokk med sølvknapp og ikke minst en kårde med sølvfeste. Han hadde parykk og en engelsk hatt med slør. Kona hadde også en velfylt garderobe. I stua var det tolv enkle engelske stoler og to lenestoler, et kostbart møblement.

Begravelsen, som skjedde på Gamle Aker kirkegård 25. februar 1701 kostet flere hundre riksdaler. Både til konas og hans kister ble det laget kostbare beslag av gullsmed Morten Finkenhagen.

Kilder