Niels Scythe

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Niels Scythe (1727-1811) var fogd i Nedenes amt med bopæl og kontor i Lillesand fra 1770-1783. Han bodde flere steder under sine år i Lillesand, blant annet i det nåværende rådhus og i et mindre hus som lå der Lillesands Sparebank i dag ligger.

Scythe vokste opp i Kristiansand og virket en periode som lærer ved katedralskolen i sin fødeby. Han tok sin utdannelse ved Universitetet i København i 1755. Deretter arbeidet han i Danmark og Slesvig før han vendte tilbake til Norge i 1770.

Blant Scythes bedrifter er at han etter sigende avskaffet såkalte "skålbryllup" i Vestre Moland sogn. Med dette menes tradisjonelle bryllup over flere dager med mange gjester og mye drikking. Som takk for innsatsen fikk han et sølvbeger med inskripsjon av Landhuusholdningsselskabet, og dette begeret skulle lånes ut til alle edruelige bryllup i sognet.

Som et barn av opplysningstiden var Scythe svært opptatt av å samle kunnskap, spesielt historie. Han ble blant annet brukt som kilde av Nicolai Wergeland da denne skrev om Kristiansands historie. Fogden meldte seg inn i Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab og hadde en rekke historiske stykker på trykk i avisen Christiansands Uge-Blade. Fra hans hånd eksisterer det to forskjellige, kunstferdig utførte kart over Vestlandske hovedvei, også kjent som kongeveien eller postveien, gjennom Nedenes amt.

Scythe måtte betale sin fullmektig, Carl Sigismund Treu, for å overta en del av sine arbeidsoppgaver etter at han selv egentlig var avtrådt i 1783. Han kjøpte tittelen justisråd og gikk under den resten av livet.

Kristian Lofthus og Scythe ble etterhvert fiender, spesielt etter at fogden lot anlegge offentlig kjørevei fra ladestedet Lillesand til Vestre Moland kirke over Lofthus' grunn. Da lofthusopprøret sto på, hadde Scythe i flere år vært pensjonist, men lot trykke et langt og hånende dikt i Christiansands Uge-Blade mot "rebelleren" Lofthus etter at denne hadde blitt arrestert.

Etter sin tid i Lillesand bodde Scythe noen år i nabobyen Grimstad. Der finner vi ham i folketellingen i 1801.

Den siste tiden av livet bodde han i sin fødeby Kristiansand.

Statsarkivet i Kristiansand har en gipsavstøpning av et relieff som viser fogden i profil.

Litteratur og kilder

  • Ager-Hanssen, Alv: Lillesand i eldre tid. Faksimile 1999
  • Rosenberg, Kjell: Lillesand historie I. 1990
  • Borgerrulle for Kristiansand 1641-1820. 1952
  • Christiansands Uge-Blade