Grimstad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Motiv fra Storgaten i Grimstad.
Foto: Ferdinand Køhn (1912).
Ferdinand Køhn

Grimstad er en by og administrasjonssenteret i Grimstad kommune i Aust-Agder. Første gang stedet nevnes som utførselshavn for trelast er i 1528. På begynnelsen av 1600-tallet ble Grimstad ladested under Arendal, og i 1816 ble kjøpstadsrettigheter innvilga.

Det opprinnelige stedsnavet er Grømstad. Første ledd kommer fra garden Grøm som i sin tur hadde navn fra elvenavnet Gró(a), som betyr «elva som vokser fort». Andre ledd er fra norrønt stǫð, som betyr «stø» eller «landingsplass».

Grimstad ble en velstående by i seglskutetida, blant annet på grunn av utførselen av varer fra Frolands Verk. Mot slutten av 1800-tallet var skipsverftene blitt svært innbringende, og en rekke redere holdt til i byen. Da overgangen til dampdrevne stålskip kom mista Grimstad mye av sin betydning for sjøfartsby, og opplevde en nedgangsperiode.

I dag er turisme en svært viktig inntektskilde for byen. I sentrum er de smale, idylliske gatene med gamle trehus bevart. Ibsenhuset og Grimstad bymuseum er blant attraksjonene man finner. Her er blant annet interiøret fra apoteket hvor Henrik Ibsen arbeida i 1840-åra og stua som han bodde i. Det arrangeres hvert år Ibsenfestival i Grimstad.

Galleri

Kilder

Koordinater: 58.34046° N 8.59336° Ø