Nordmandsdalen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Nordmandsdalen.
Foto: Thomas Bredøl

Nordmandsdalen er en del av parkanlegget ved Fredensborg slottSjælland. Anlegget består av en rundt slette med en seiersstøtte i midten, med terrasser rundt i tre nivåer, der det er plassert statuer av nordmenn i tradisjonelle folkedrakter.

Det var kong Frederik 5 som i 1764 ga hoffbilledhugger Johann Gottfried Grund i oppgave å lage statuer av en rekke norske bønder og fiskere. Som modell brukte han små beinfigurer som var skåret av hallingdølen Jørgen Christensen Garnaas. Anlegget sto ferdig i 1773 med 55 statuer, og siden er det reist ytterligere fem norske, samt 10 færøyske.

Eiker

Kvinne og mann fra Eiker
Foto: Bent Ek

Eiker er representert med to statuer, av en kvinne og en mann. Mannen har lue, skjorte, knebukser og strømper. Utenpå har han en sid, enkeltspent frakk uten krave. På armen har han ett av sine viktigste arbeidsredskaper - en ljå.

Kvinnen er kledd slik hun var «hendes daglige tarv», ifølge billedhuggeren selv. Hun har lue med en bred, mønstret kant nederst, og to bånd som er knyttet sammen til en sløyfe bak. Videre har hun trøye med en stor, rund krave, og skjørt som kan se ut til å være sydd sammen med trøyen. Skoene rekker et stykke opp på leggen, og reimene er knyttet til ei sløyfe.

Kilder

Jeger fra Kinsarvik
Foto: Thomas Bredøl
Søylen
Foto: Thomas Bredøl
Par i bunad