Odd Aspeli

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Odd Aspeli.
Foto: Fra galleri i salongen i Hamar rådhus

Odd Aspeli (født 9. januar 1936, død 20. januar 2022) var den siste ordføreren i Vang kommune (1988-1992) og den første ordføreren i nye Hamar kommune etter sammenslåingen (1993-1999).

Aspeli ble født på husmannsplassen Klukstuen under Kluke/Børstad. Som husmannssønn i en stor barneflokk kom han tidlig ut i arbeid. Han hadde en lang yrkeskarriere som typograf i Hamar Arbeiderblad før han ble heltidspolitiker. I denne perioden var han også en viktig bidragsyter som frivillig i idrettsbevegelsen og reporter i Hamar Arbeiderblad, spesielt på de mindre idrettsarrangementene for barn og unge.

I lokalpolitikken engasjerte han seg i Arbeiderpartiet, først i kulturstyret på et tidspunkt hvor Vang kommune ikke hadde noen kulturadministrasjon. Han var derfor sterkt engasjert for å få til en satsing på kultur i kommunen. Senere ble han varaordfører før han tok over ordførerjobben i 1988.

Hans ordførerperiode ble preget av kommunesammenslutningen. Perioden i Vang ble preget av utredninger og kamp mot kommunesammenslutning. Deretter kom jobben å forene de to kommunene. I tillegg var det mange viktige saker som skulle avgjøres i hans 12-årige ordførerperiode.

Som pensjonist engasjerte Odd Aspeli på nye arenaer slik som eldrerådet, Klukstuens venner, Frivillighetssentralen, Røde Kors m.m. Aspeli døde på Prestrudsenteret 20. januar 2022.

Han var onkelen til Morten Aspeli, som var ordfører i Hamar i perioden 2011 til 2015.

Kilder og litteratur

Se også