Odd Sigvald Olsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Odd Sigvald Olsen ble i 1959 årets beste offisersaspirant, og får i den anledning overrakt Admiralens ur av viseadmiral Erling Hostvedt. Ukjent fotograf, NTB.

Odd Sigvald Olsen (født 13. mars 1938 i Rødøy kommuneHelgeland, død 20. februar 2017 i Bodø) var en forretningsmann fra Helgeland. Han regnes som en av pionerene i etableringen av olje- og gassutvikling i Norge fra tidlig i 1970-årene, etter at han grunnla oljeselskapet Norminol i 1971.

Liv og virke

Olsen var født i Rødøy kommuneHelgeland, men bodde mesteparten av sitt liv på Andenes i Vesterålen. Han var uteksaminert som høyere skipsfører, militær sjøoffiser og dispasjør.

Utmerkelse fra marinen

Odd Sigvald Olsen ble tildelt utmerkelsen Admiralens Ur som beste offisersaspirant i 1959- kullet. Admiral Erling Hostvedt foretok tildelingen.[1]

Pionerfamilien Nøis Olsen

Odd Sigvald Olsen tilhørte en familie som fra det 19. århundre hadde flere pionerer innenfor olje og gass, polare fangstovervinteringer, politikk og kultur i nordområdene.[2] Olsen var gift med Marit Konstanse, f. Nikolaisen, som var barnebarn til fangstmannen Johan Nilsen Nøis, og de fikk fire barn. Hun er etterkommer på sin fars side av Tufjordstrand-slekten fra Rolvsøya i Måsøy kommune [3].

Karriere

Olsen grunnla det opprinnelige oljeselskapet Norminol i 1971,[4] det andre oljeselskapet som ble etablert i Norge. Norminols eierandeler på norsk sokkel ble solgt til Equinor ASA. Han eide også bedriftsrådgivningsselskapet OSO Consult, som hadde merkantile oppdrag for Norminol i 1970- og 80-årene.[4]

Odd Sigvald Olsen var i 1974-75 styreformann i Studieselskapet for nord-norsk næringsliv.[5]

Referanser

  1. https://no.wikipedia.org/wiki/Sjef_Sj%C3%B8forsvaret
  2. Polarhistorie.no: Høis, Hilmar
  3. Johanson, Bente Elisabeth: Slekta til Anders Thomassen og Ane Mathisdatter fra Tufjordstrand på Rolvsøya i Måsøy kommune. Utg. [L.S. Thomassen]. 2002. Digital versjonNettbiblioteket.
  4. 4,0 4,1 Issuu.com: Næringsrapport
  5. Nordover! : arven etter Studieselskapet. Utg. Landsdelsutvalget for Nord-Norge og Nord-Trøndelag. 2009. Digital versjonNettbiblioteket.

Eksterne lenker og litteratur