Offisersstallen (Akershus festning)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Offisersstallen sett mot sørøst.
Foto: Mahlum (2007).
Offisersstallen sett mot vest.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012).

Offisersstallen er bygning nr 28 til Akershus festning, med adresse Myntgata 5. Bygningen som ligger rett på utsiden av festningsmuren, regnes ofte som en del av Myntgatekvartalet på den andre siden av Myntgata.

Bygningen ble reist i 1891 i privat regi, arkitekt var Henrik Nissen. Bygningens formål var en stall for offiserer med familieleilighet i annen etasje, og den ble bygget på en gjenfylt vanngrav mellom Redangens bastion og Nordre Kurtine.

Den er oppført som en tidstypisk bruksbygning med en del detaljer, som vestfasaden som har et relieff med et hestehode i en rund omramming. Bygningen har bærende teglsteinsmur og utmurt bindingsverk i to etasjer. Stallrommets plan er symmetrisk med en gjennomgående midtgang og opprinnelig plass til 24 hester

I 1930 ble bygningene kjøpt av Staten som stall for Hærens Rideskole.

Etter andre verdenskrig ble bygningen ombygget til garasjer og kontorer, den østre enden i 1948 ble ombygget til kontorer i 2½ etasje. I 1955 ble det innredet bibliotek på loftet og garasjer i midtre del av bygningen.

Politiet

I 1972-1973 ble bygningen igjen ombygget til stall og overtatt av Politiets rytterkorps.

Statsbygg restaurerte stallen i 2009 i samarbeid med Riksantikvaren og rommer nå mellom 14 og 18 hester, kontorer og bad/badstue blant annet.

Bygningen forvaltes siden 2006 av Statsbygg og inngår i landsverneplan for Justis- og beredskapsdepartementet og ble 9. september 2011 fredet i henhold til Kulturminneloven.

Kilder


Koordinater: 59.90871° N 10.73791° Ø