Ole Andersen Steensby

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Aftenposten 4. juni 1926: utsnitt av nekrolog over Ole A. Steensby.

Ole Andersen Steensby (født 18. juni 1858 i Nord-Odal, død 3. juni 1926) var polititjenestemann, i en årrekke tilknyttet Kristiania-politiet, hvor han i 1919 gikk av for aldersgrensen som overbetjent ved oppdagelsesavdelingen.

Familie

Ole Andersen Steensby var gift med Emilie (1862-1941).

Liv og virke

Ole Andersen Steensby gikk på underoffiserskolen i Fredrikshald, og ble i 1881 ansatt som politikonstabel i Kristiania. Etter noen års tjeneste ved ordenspolitiet ble han overført til oppdagelsesavdelingen, hvor han steg i gradene fram til han i 1913 ble avdelingens overbetjent.

I 1919 fratrådte Steensby stillingen som overbetjent ved oppdagelsesavdelingen etter nådd aldersgrense, og ble deretter leder for fremmedpolitiet ved Aker politikammer. Der arbeidet han fram til like før sin død.

Enkelte bosteder

I folketellingen for Kristiania for 1885 er Ole Andersen Steensby oppført som politikonstabel på adressen Toftes gate 39 sammen med kona Emilie. Ved folketellingen samme sted for 1900 er han oppført som Politibetjent ved Kra. opdagelsespoliti med bostedadresse Toftes gate 56. Ekteparet hadde da to døtre, født 1888 og 1893. Ved folketellingen for 1910 er familien fortsatt oppført i Toftes gate 56, og den samme adressen er Steensby oppført med i adresseboka for Kristiania for 1916. I adresseboka for 1927 er enken Emilie Steensby oppført på samme adresse.

Ettermæle

Ole Andersen Steensby er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015)

I en nekrolog i Aftenposten 4. juni 1926 (usignert) ble Ole Andersen Steensby beskrevet slik (utdrag):

Steensby var under sin lange tjenestetid ved opdagelsespolitiet overdratt en hel række store og vanskelige efterforskninger, bl.a. mord- og drapssaker paa forskjellige kanter av landet og store bradnefterforskninger i det nordlige Norge, altid med det best mulig opnaaelige resultat. Han hadde en utpræget retfærdighets- og ansvarsfølelse, var human og hjlæpsom og stillet store krav til sig selv.Derfor vandt han ogsaa publikums respekt og aktelse og sine overordnendes og kollegers ubetingede tillid og sympati.

Ole Andersen Steensby er gravlagt i familiegrav ved Vestre gravlund i Oslo. Tittelen Overbetjent ved Opdagelsespolitiet er benyttet på gravminnet (skrevet på denne måten).

Kilder