Ole Rasmussen Apenes

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bautaen ved Sem kirke.

Ole Rasmussen Apenes, født 1765Apenes i Borre, død 1859Gulli i Sem, var bonde, lensmann og eidsvoldsmann. Han var haugianer. Halvdan Koht skriver om ham at «han fik en førerstilling blandt bønderne i Jarlsberg».

O.R.Apenes 1854. Etter maleri av Hedevig Lund.

Foreldrene var gardbrukerparet Rasmus Axelsen og Marthe Jacobsdatter Apenes. Ole Rasmussen var gift med Ellen Marie Hansdatter Brekke fra Sem. De var gårdbrukere på Apenes fra 1794 til 1822, da familien flyttet til Gulli.

Ole Rasmussen hadde vært soldat fra 1783. Etter felttoget 1788 var han underoffiser i fem år, og deretter lensmann i Borre fra 1794-1824. Han var også forlikskommissær i bygda i 37 år, fra 1808 til 1845.

Eidsvoll i 1814 representerte Apenes Jarlsberg grevskap. Han ble regnet til Unionspartiet, men tok aktiv del i forhandlingene bare i spørsmål som gjaldt bøndenes økonomiske og politiske stilling. I den forbindelse leverte han skriftlige forslag mot proprietærgods og mot sagbruksprivilegiene, og han tok ordet i spørsmålet om representasjonsfordelingen i Stortinget. I et brev fra Eidsvoll til sin kone forteller Christopher Borgersen Hoen at han og Apenes var sengekamerater på gården Lysaker. De hadde åpenbart mye til felles, da begge var ledende bønder i sine bygder, og begge var haugianere.

Minnesmerker

  • Bauta over Ole Rasmussen Apenes og de øvrige eidsvollsmennene fra Jarlsberg grevskap, reist ved Sem kirke 17. mai 1914.
  • Bauta over Ole Rasmussen Apenes, utført av Sigurd Nome, reist ved Apenesgården i Horten 17. mai 1958.


Kilder og litteratur

Eksterne lenker