Tyttebærkrigen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Prins Carl av Hessen var øverstkommanderende.

Tyttebærkrigen er betegnelsen på et felttog hvor Norge invaderte Sverige i 1788. Krigen er ofte forklart som en avledningsmanøver, hvor Sverige ble angrepet fra Norge i Bohuslän for å støtte Russland, som Danmark var alliert med. Danmark og Russland hadde blitt angrepet av Gustav III, og man mente at en invasjon fra Norge kunne føre til at trykket mot Danmark lettet.

Gjennomføring

I ledelsen for felttoget fant man blant annet titulær generalkrigskommisær Peder Anker, som var medlem av feltkommissariatet i Sverige. Styrkene ble samlet på Fredrikstad festning, og marsjerte så inn i Sverige. Nordmennene fant lite velvilje i området. Muligens hadde man forestilt seg at det ville være lett å få assistanse i det tidligere Båhuslen, men forsvenskningen hadde sørget for at få var villige til å avse mat til de norske soldatene. Det hele endte det med at soldatene måtte leve av det skogen hadde å by på. Heldigvis foregikk felttoget i bærsesongen, og de nødstilte soldatene måtte ty til skogsbær før de slukøret vandret hjem, derav navnet på felttoget.

Den norske styrken var på 10 000 mann og bare 8 falt i trefninger. Derimot omkom mellom 1500 og 3000 mann av sykdom forårsaket av kontinuerlig høstregn, dårlige klær, utstyr og dårlige sanitære forhold.

Mye av materialet fra krigen ble deponert i Tøihuset i Fredrikstad, og ble tatt i bruk i krigen i 1808.

Ledelse

Infanteriet

Kavaleriet

Artilleriet

Litteratur

Eksterne lenker