Palimpsest
En palimpsest er et pergamentstykke eller annet materiale der den opprinnelige teksten er skrapt vekk for å gi plass til ny tekst. Dette ble ofte gjort fordi pergament var et kostbart materiale, og et betydelig antall håndskrifter er bevart under nyere tekster. Man finner også forfalskninger utført som palimpsester, slik at selve pergamentet virker autentisk.
Tidligere brukte man gjerne kjemiske midler for å fjerne nyere skrift slik at den eldre kommer til syne, men i dag bruker man helst infrarød fotografering som ikke skader pergamentet. Det er en rekke eksempler på at originalinnholdet må sies å være av langt større verdi enn erstatningsteksten. For eksempel er flere greske dramaer og en del av de eldste bibelavskriftene bevart som palimpsester.
Men begrepet brukes mest om skrift på pergament, ble dette også gjort med mindre kostbare materialer, som for eksempel tre. Vi kjenner eksempler på runepinner der en eldre tekst er skrapt vekk og erstatta. Dette må vel være gjort av bekvemmelighetshensyn, når man hadde en runepinne som ikke lenger tjente noe hensikt, og gjenbrukte den i stedet for å spikke en ny.
Litteratur
- Palimpsest - håndskrift i Store norske leksikon.
- Huitfeldt-Kaas, H.J.: Om falske diplomer. Kristiania. 1896. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Liestøl, Aslak: Norges innskrifter med de yngre runer. Utg. Norsk historisk kjeldeskrift-institutt. Oslo. 1990. Digital versjon på Nettbiblioteket.